Slaaptherapie

Het belang van Slaaptherapie
Veel mensen kampen met slaapproblemen. Wist je dat het in de top 3 van hedendaagse klachten staat? En het is een toenemend probleem.
Slapen is, net als eten en drinken, een basisbehoefte. Een gebrek aan een goede nachtrust maakt functioneren overdag een stuk lastiger, en chronisch slaaptekort kan leiden tot ernstige klachten en ziektes.

Voor wie is Slaaptherapie?
We spreken van een slaapprobleem wanneer je minimaal 3 maanden 3 nachten per week slecht slaapt en daar overdag hinder van ondervindt. Slaaptherapie is voor iedereen die zich hierin herkent en gemotiveerd is er iets aan te willen veranderen.

Wat houdt Slaaptherapie in?
De intake zal bestaan uit het ontraadselen van het probleem; hoe is het ontstaan, maar vooral ‘wat houdt het slaapprobleem in stand?’ Aan de hand van die uitkomst volgt een behandelplan. Slaaptherapie heeft over het algemeen een praktisch karakter; op een yogamatje ontspanningsoefeningen leren, het ervaren van een heuse spijkermat en het bijhouden van een slaapdagboek. Soms zijn aanpassingen nodig in de slaaphygiëne, voeding of mate van beweging overdag. Ook leer je manieren om je brein te ontspannen, stressoren op de juiste manier aan te pakken én veranderen we de negatieve mindset t.o.v. het slaapprobleem met behulp van technieken uit de Acceptance and Commitment Therapy.

Slaaptherapie en BrainJam
Slaaptherapie maakt gebruik van de nieuwste uitvinding van Jamzone, genaamd BrainJam. Dat is een vorm van bio-feedback. Via een app en een sensor krijg je een minutieus inzicht in je eigen stressactiviteit overdag én ’s nachts. Bovendien ontwikkel je nieuwe vaardigheden die kunnen helpen het brein gezonder te maken.

De slaapdeskundige binnen Maarsingh & van Steijn
Sabrina ten Brink is Stressjamcoach en slaapdeskundige bij Maarsingh & van Steijn. Speciaal voor deze interventie deed zij een scholing bij Biofeedbackworkshops Europe. Verder is zij ervaringsdeskundige omdat zij jarenlang slechts 3 uren per nacht sliep en dus aan den lijve heeft ondervonden hoe het is om slecht te slapen.

Praktisch
Slaaptherapie bestaat gemiddeld uit 8 sessies van een uur.
Wanneer je slaapproblemen het gevolg zijn van een depressie of een andere stoornis, wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar. In dit geval, kan jouw huisarts je doorverwijzen. Wanneer je uitsluitend een slaapprobleem hebt, wil de zorgverzekeraar helaas niet vergoeden. Natuurlijk ben je dan ook welkom, maar de kosten zijn dan voor jezelf.