Relatietherapie

Een mens kan meer dan dat ie zelf denkt.

Relatietherapie binnen Maarsingh en van Steijn is een therapie waarin er gewerkt, gelachen en soms gehuild wordt. Vaak gaat het om het veranderen van reeds langdurig ingesleten patronen. Kenmerk van een patroon is dat het zich automatisch uitrolt, ook al wil je het niet. Patronen veranderen vraagt lef, de meeste mensen doen dat niet gemakkelijk. Want hoe onprettig ook, een patroon voelt veilig. Het vraagt echt lef om op een integere manier aan te geven wat je graag wilt en om te kijken naar je eigen rol in het patroon (in plaats van vooral de rol van de ander te zien en die te willen veranderen). Veranderen vraagt van mensen dat ze ander gedrag gaan laten zien waardoor er meer gewenste patronen ontstaan. Binnen relatietherapie wordt samen gezocht naar de mogelijkheden van verandering. Regelmatig staan mensen er achteraf versteld van wat ze zelf hebben kunnen veranderen, dat is leuk om te zien.

Aanpassen of strijden

We werken voornamelijk vanuit het gedachtengoed dat partners in de problemen komen doordat ze ofwel te veel de neiging hebben zich overmatig aan elkaar aan te passen ofwel de neiging te veel te strijden. We zien dan onderhuidse of openlijke irritatie optreden die zich uit in intimiteitsverlies, kilte en afstand, ruzie, minachting, seksuele problemen of overspel. We beginnen vaak met het maken van een puree-recept: wat te doen om de relatieproblemen nooit te laten stoppen? Zo krijgen mensen een helder beeld van de eigen rol in het geheel en maakt het verandering tastbaarder.

Eigen behoeftes en liefde voor de ander

Vaak helpt het al door van het stel eerst weer 2 autonome individuen te maken waarbij zij weer contact krijgen met de eigen behoeftes, wensen en interesses. Vandaar uit kan er dan gekeken worden waar de liefde voor de partner zit (waar ben je ooit voor geva llen?) en kan er ook oog zijn voor de behoeftes van de partner nu. Soms besluit een stel na een aantal gesprekken dat het wijzer is om de relatie te beëindigen, ook dat is soms een goede oplossing.

Onze experts

Irma van Steijn is gespecialiseerd is seksuologie en helpt u graag met vragen op seksueel gebied. Jerrien Rolf en Gerbrig Kamps zijn gezins-, relatietherapeuten. Jeroen Stek is gespecialiseerd in provocatieve relatietherapie.