Mindfulness – MenSWerkt

Je kent misschien wel de uitspraak ‘Stel het is oorlog, en niemand gaat er naartoe’. Dat is wat mindfulness je gaat leren. Mindfulness is een methode die je leert om je stress, je onrust, je gedachten en je emoties onder ogen te komen zonder eraan mee te doen. Zo doorbreek je de automatismen die de innerlijke onrust gaande houden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een goede training in deze technieken ervoor zorgt dat de kans dat je stressklachten krijgt met bijna 70% afneemt.

De basis is heel eenvoudig: aandacht geven aan wat er is, jezelf niet te veroordelen als je

afgeleid wordt, en weer terug naar waar jij je aandacht op wilt richten. Dat betekent dat je

leert een bewuste keuze te maken en daarmee afstapt van de ‘automatische piloot’. Dit is echt een vaardigheid, te vergelijken met het leren bespelen van een muziekinstrument. Het is dus onvermijdelijk dat je flink moet oefenen, juist omdat onrust in je lichaam, piekergedachten en onaangename emoties of sensaties je vaak moeiteloos opslokken. Je leert contact te maken met je eigen gevoelens, gedachten en je ontdekt je ‘automatische piloten’. Je gaat meer afstand tot ze te nemen, waarna jij bepaalt of je iets met ze doet of niet. En je leert aandacht te geven aan dat wat er in het huidige moment is. Dit blijkt namelijk een belangrijk tegengif te zijn voor gevoelens van ongeluk die ontstaan doordat je in gedachten steeds bezig bent met dingen uit het verleden of met dingen die nog moeten gebeuren. Op internet is een heel elegante onderbouwing van dit ’tegengif’ te zien: www.ted.com/talks/matt_killingsworth_want_to_be_happier_stay_in_the_moment

Door oefeningen en kleine opdrachtjes ga je jezelf positiever voelen en ga je die positiviteit ook met anderen delen. Daarmee word je onderdeel van een positief besmettelijk netwerk en heb je er niet alleen zelf wat aan, maar ook de mensen in je nabije omgeving. Zie www.ergogenics.org/psychologie26.html voor een samenvatting van het beroemde onderzoek naar de besmettelijkheid van geluk.

En het leuke van alles is: je doet er niet minder door, maar je ‘moet’ er wel minder door!

Voor wie:                                                                                                                                         

Voor iedereen die zelf weer de baas wil zijn in zijn leven als het gaat om stress, onrust, piekeren, angst, depressie, pijn en alles wat in de weg staat om van het leven te genieten.

Werkwijze:                                                                                                                           

Mindfulness leer je in een groep, in een programma van 8 keer twee uur per week en daarnaast door    

het doen van de oefeningen gedurende de week. Het trainen van je aandacht staat hierin centraal, en daarnaast worden andere psychologische technieken gebruikt, allemaal met het doel je te leren in het ‘hier en nu’ te leven.         

Aanmelding: Er zijn verschillende manieren om je aan te melden. Je kunt jezelf aanmelden, en je          kunt ook aangemeld worden via een werkgever, behandelaar of huisarts. Aanmelden kan via

trainingen@maarsinghenvansteijn.nl.

Kosten: De kostprijs voor mensen die zichzelf aanmelden of zich via een werkgever aanmelden, bedraagt €615,- per persoon.

Startdata en meer informatie:  bel het secretariaat 058-2137665 of kijk op de website www.maarsinghenvansteijn.nl.  De training gaat van start bij 5 deelnemers.

Locatie: Bollemanssteeg 64, 8911 DW te Leeuwarden


Programma

Trainingsdagen en tijden

Startdatum

17 januari 2024


Locatie: Bollemanssteeg 64, 8911 DW Leeuwarden
Data: 17, 24 en 31 januari, 7, 14 en 28 februari, 6 en 13 maart 2024
Tijd: 9:00 tot 11:00 uur


Trainingen
Aanmelden