Liefde op de werkvloer

Liefde op de werkvloer

Norbert, teamleider in een zorginstelling, heeft drie jaren geleden met een aantal collega’s beleid opgesteld over relaties op het werk. Het waren duidelijke regels geworden, het kwam erop neer dat liefdesrelaties op het werk niet zijn toegestaan. Wanneer hier sprake van is, dan dient een van de twee tortelduiven elders een baan te vinden. Norbert: “lekker helder, geen gedoe op de afdeling, ook niet als een van de twee het uitmaakt”. Maar nu is hij zelf verliefd geworden op een collega met wie hij samen een aantal projecten leidt, en de liefde is wederzijds. Norbert merkt dat hij tomeloze energie heeft voor zijn werk, hij heeft zich lange tijd niet zo goed gevoeld. Onlangs kreeg hij nog een compliment van zijn directeur die hem een excellente manager noemde, maar die weet niet wat er speelt.

Norbert heeft een dilemma. Hij wil zijn baan niet kwijt en snapt niet dat hij ooit heeft beweerd dat liefdesrelaties op de werkvloer schadelijk zijn, hij functioneert er juist beter door. Nu heeft hij een gesprek met mij, omdat hij weet dat ik een relatie heb met mijn mededirecteur. Norbert wil weten hoe dat kan werken.

Ik herken goed wat hij vertelt, samenwerken met je lief is hartstikke leuk en geeft energie, vooral als je samen nieuwe dingen onderneemt. En het mag ook best even schuren, juist die onderlinge verschillen maakt het sterk. We hebben ondertussen zo’n zeventig medewerkers en iedereen weet dat de eigenaren van de tent getrouwd zijn. En juist in dat ‘weten’ zit het essentiële verschil.

Er is goed en slecht nieuws voor Norbert. Het slechte nieuws is, is dat hij volstrekt onbetrouwbaar wordt wanneer hij het beleid nu zou veranderen omwille van zijn persoonlijke belang, dat gaat als niet-integer worden ervaren. Hij begrijpt dat prima, maar wil het eigenlijk niet accepteren.

Het goede nieuws is, is dat hij zijn liefde prima kan vieren en tegelijkertijd betrouwbaar kan blijven voor zijn medewerkers. “Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een andere baan te zoeken. Tja, je hebt er wat voor over of niet.” Norbert kijkt wat zuur en is het niet met me eens dat dit goed nieuws is.

Het gesprek zet hem aan het denken en we hebben het over wat dan wel zou kunnen werken, beter dan alles gewoon verbieden, voor als hij straks ergens anders werkt. Wat helpt is bijvoorbeeld steeds openlijk bespreekbaar maken wat de consequenties van de relatie zijn. Soms zijn die consequenties echt onhandig, bijvoorbeeld liefde in de hiërarchische lijn zou ik afraden. En zo zijn er nog wel twintig voorbeelden, maar in net zo veel gevallen geeft de liefde vooral veel commitment en productiviteit. En toevallig kan ik het weten.      

Geschreven door

Irma van Steijn