Je ziet het hele zwikkie zitten!

Elk land heeft zo zijn eigen gewoontes, zo is het in Franse zwembaden gebruikelijk dat er niet gezwommen wordt in een boxershort. Mijn collega vertelde er beeldend over na terugkomst van haar vakantie. Het is verplicht zo’n korte strakke zwembroek te dragen en wanneer je dat niet wilt kom je het zwembad gewoon niet in. Idee erachter is dat dit hygiënischer is. Hoe dat soort hygiëne precies werkt snap ik niet helemaal, als je stiekem plast in het zwembad lijkt me dat toch ook door een strakke zwembroek heen te gaan toch? Nou, de logica zit ‘m erin dat boxershorts ook gebruikt worden als gewone broek en misschien duikt zo’n jongen dan wel het zwembad in met een broek vol zand ofzo.

Mijn collega en haar echtgenoot belandden aan de rand van het Franse zwembad in een interessante discussie. Manlief vond de zwembroekregel namelijk vrij belachelijk en kon zich heel goed voorstellen dat Nederlandse jongens daar ontzettend veel moeite mee hebben: ‘Je ziet gewoon het hele zwikkie zitten, dat wil je toch niet als jongen!’ Mijn collega hoorde zijn relaas vermakelijk aan en confronteerde hem met het feit dat dat voor vrouwen immers altijd zo is, of je nou in bikini of zwempak loopt, de vormen van je vulva, borsten en billen zijn nogal zichtbaar. En veel vrouwen zijn helemaal niet zo blij met de blikken en soms ook insinuerende opmerkingen. ‘Nu merk je zelf ook eens wat wij altijd meemaken.’ De gezichtsuitdrukking van manlief veranderde in verontwaardigd ongeloof. Volgens hem was dat  ‘totáál iets anders’.

Je kunt je voorstellen dat de discussie doorging binnen ons bedrijf. Het onderwerp is namelijk boeiend en actueel. De afgelopen decennia zijn we met z’n allen vrij spastisch gaan doen over onze lichamen. Kinderen douchen niet meer met elkaar na de gym op school, zien steeds minder diversiteit, maar vooral perfecte lijven op sociale media. Menig meisje denkt dat ze gekke schaamlippen heeft omdat de binnenste langer zijn dan de buitenste. Dat dit volstrekt normaal is geloven ze bijna niet. Lichamen, en dus ook de vorm en grootte van geslachtdelen verschillen enorm, daar is niets vreemds aan. Jongens bedekken hun schaamstreek nu met wijde boxershorts en voelen zich dus naakt in een gladde zwembroek. En je kunt het ze niet kwalijk nemen, al hun seksegenoten doen het zo, het is de norm geworden. In Franse zwembaden geldt dus een andere norm en dat voelt uiteraard een beetje bloot. Maar vertoef je een paar dagen in zo’n zwembad, dan wordt het vanzelf gewoon, juist omdat iedereen het doet en in een boxershort zou je dan juist buiten de norm vallen.

We denken soms dan normen zinnige constructen zijn, maar vaak zijn ze niets meer dan het gevolg van een gewoonte.

Geschreven door

Irma van Steijn