Vernuftig crimineel

Tim is 33 jaar en eigenlijk ontbreekt het hem aan niets: een goede baan, een leuke vriendin met wie hij samenwoont, veel vrienden en lieve familie. Ook is hij creatief, intelligent en sportief. En….hij heeft een groot probleem. Door schaamte hield hij het lange tijd geheim, maar het stiekeme gedrag is niet meer houdbaar. Zijn lief begon steeds vaker te vragen waar al dat geld toch heen verdween.

Tim: “tijdens mijn studententijd begon het met een paar tientjes op sportwedstrijden, maar langzaamaan ging er steeds meer geld en tijd inzitten. Ik wist wel dat ik verneukt werd, want uiteindelijk verlies je altijd, maar de kick van de mogelijkheid om te winnen is extreem verslavend. En omdat alles online gaat kan het overal en altijd. Om mezelf te beschermen had ik al een paar keer geregeld dat ik een maand lang geen toegang had tot die goksites. Dat gaf rust in mijn hoofd, ik had tijd en aandacht voor andere zaken en maakte goede voornemens. Maar tegen het einde van de maand begon de adrenaline vanzelf te stromen, mijn hartslag en ademhaling versnelden en mijn voornemen sneuvelde direct, alsof een deel van mijn brein gewoon niet werkte.”

En dat is precies wat er gebeurt. De Britse Professor David Knots toonde aan dat er bij gokverslaafde mensen geen sprake is van een falende wil, maar van twee daadwerkelijke breinveranderingen waar de gokindustrie feilloos op inspeelt. Niet alleen het winnen zelf geeft een enorme kick, maar de gok, de mogelijkheid dat je kunt gaan winnen, geeft dezelfde breinreactie: een enorme boost aan dopamine. Mensen verschillen in aanleg hoe gevoelig ze hiervoor zijn. Zo gaat mijn hartslag nooit omhoog van het zien van een gokmachine, overigens wel van een reep chocolade.

Veel goksites maken slim gebruik van deze breinkennis en zitten zo in elkaar dat je bijna elke 20 seconden met een hoge geldinzet twintig procent kans hebt op winst. Een gokgevoelig brein interpreteert dat automatisch als enorme kans. Dat er tachtig procent kans is om die hoge inzet te verliezen heeft het brein dan even niet in de gaten. Sinds de legalisering van online gokken (in 2021) is de reclame ervoor geëxplodeerd, Tim krijgt onophoudelijk de meest aanlokkende gokaanbiedingen via social media toegestuurd en het verwijderen van een account blijkt bijzonder lastig. Zo’n site maakt en houdt mensen verslaafd, ik noem het vernuftig crimineel.

Tim beseft dat het zo niet verder kan en heeft uiteindelijk zijn geheim opgebiecht aan zijn lief en familie. Ook heeft hij zich ingeschreven op cruksregister.nl, een overheidssite waarop je je jezelf bij alle gokaanbieders in één keer kan laten blokkeren voor minimaal een half jaar. Tim kiest een veel langere termijn, heel verstandig. Samen definiëren we een game met een uitdagend volgend level: terugval voorkomen.

Zet ‘m op Tim, dit kun je winnen!  

Geschreven door

Irma van Steijn