Niet slap maar slim

Lorraine stapt triomfantelijk mijn spreekkamer binnen en duwt een krant onder mijn neus: ‘Jij zegt dat ik meer moet bewegen, maar kijk es, er staat duidelijk dat vierduizend stappen genoeg is. Dan doe ik dus genoeg!’

Lorraine heeft een hekel aan bewegen, is verslaafd aan suiker en haar belangrijkste klachten zijn vermoeidheid en somberte. Ook komt er weinig uit haar handen en daarom heeft haar werkgever haar aangemeld met de vraag wat er aan de hand kan zijn en de hoop dat ze mentaal wat fitter zal worden. Lorraine had niet verwacht dat haar psycholoog haar aan het bewegen zou zetten en nu heeft ze bewijs gevonden dat dat ook niet hoeft. Ze heeft echter alleen de kop van het artikel gelezen, duidelijk niet het hele verhaal.

Vaak hoor je dat we minimaal tienduizend stappen per dag moeten zetten, maar klopt dat eigenlijk wel? Deze zomer werden de resultaten van een groot onderzoek onder 226.000 mensen gepubliceerd en de media kopte inderdaad met grote letters in de krant: Vierduizend stappen is al genoeg om gezond te blijven!

Oeh, ik ervaar dit soort koppen altijd als bijzonder pijnlijk, omdat dat absoluut niet de conclusie is van de onderzoekers. Wat ze juist concluderen is dat hoe meer je beweegt, hoe groter de gezondheidswinst is, maar dat vierduizend stappen voldoende zijn om de kans op overlijden te verlagen. Je leest het goed, de kans op overlijden te verlagen! Dat is heel wat anders dan de kans op gezondheid te vergroten.

Vaak wordt verderop in zo’n artikel die koptekst wel genuanceerd, maar dan moet je wel het hele artikel lezen. Ook staat er dat de gezondheidsprogressie stokt bij twintigduizend stappen per dag. Dat is nonsens, de onderzoekers hadden namelijk te weinig mensen in hun onderzoeksgroep die meer dan twintigduizend stappen per dag zetten. Ze konden er niets significants over zeggen, dat is echt wat anders dan concluderen dat de progressie stokt.

Het onderzoek toont aan dat meer lopen veel gezondheidswinst oplevert en dat een zittende leefstijl fors bijdraagt aan de kans op o.a. hart- en vaatziekte en andere ellende. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benoemt te weinig bewegen zelfs als vierde grootste doodsoorzaak. Vandaar dat ik kritisch ben op onjuiste koppen boven mediaberichten.

Lorraine is ietwat teleurgesteld nadat ik haar het artikel heb laten lezen. Ze wil wel werken aan een gezondere leefstijl, maar in haar eentje ziet ze het niet zitten. Samen dingen doen is voor haar gemakkelijker. Maar eigenlijk vindt ze dat maar slap van zichzelf en zet ze uiteindelijk geen stap. Binnen De ‘Vitaliteitsfabriek’ (zie de-vitaliteits-fabriek.nl) gaat Lorraine daarom in een groepje allerlei vitaliteitsvaardigheden trainen en heeft ze twee collega’s met soortgelijke klachten gevraagd met haar mee te trainen. Super goed, de kans dat het samen lukt is aanzienlijk. En dat is niet slap, maar juist slim.

Geschreven door

Irma van Steijn