Werk in uitvoering

Freek weet zeker dat het gaat lukken. Hij doet mee met ‘IkPas’, een initiatief om in januari geen druppel alcohol te drinken en te zien wat het oplevert. Oorspronkelijk komt het uit Engeland, daar heet het Dry January. Freek heeft gelezen dat de meeste mensen die een maand lang geen alcohol drinken ook na die maand structureel minder blijven drinken, beter slapen en zich zowel mentaal als fysiek een stuk fitter voelen. En dat was precies wat hij wilde, want hij was aan het “vervetten en verslomen”. En dat was al een tijdje aan de gang, hij had namelijk ook redenen om wel te drinken, het ging hem vooral om de sociale momenten.


Alcoholgebruik zit enorm verankerd in onze gewoontepatronen en niet drinken staat voor velen gelijk aan ongezelligheid, zo ook bij Freek. Het was een gewoonte geworden om elke avond met een glas wijn de dag nog even door te spreken en de laatste tijd ging steevast de hele fles leeg. Op vrijdag na werktijd ging hij altijd gezellig met collega’s ‘een biertje doen’ en ook die hoeveelheid was steeds meer uit de hand gelopen waardoor hij op zaterdag vaak brak was, tot ergernis van zijn vrouw. Freek voelde zich sowieso niet zo fit, in vier jaar tijd was hij zo’n 15 kilo gegroeid.


De reden dat hij bij me kwam had in eerste instantie niets te maken met zijn alcoholgebruik. Hij was gekomen omdat hij seksuele problemen ervaarde en hoopte op een gouden tip, liefst een ‘quick fix oplossing’. Freek: “hij doet het gewoon steeds minder goed en als ‘ie’ het doet, dan is het maar heel kort.” Freek was ervan geschrokken toen ik hem vertelde dat een groot deel van zijn testosteron waarschijnlijk gebonden werd door zijn buikvet. Mannen met dikke buiken hebben nu eenmaal vaker erectieproblemen, vertelde ik hem droogjes. En… “als je seksueel actiever wilt worden dan zou ik eerst maar eens aan je leefstijl gaan werken, dat kost tijd en energie.” Ik vertelde hem dit in 2022, het was half oktober en mijn woorden ervaarde hij als een akelig koude douche. Na die intake maakte hij geen vervolgafspraak en ik weet nog dat ik nadien twijfelde, had ik hem wat te hard aangepakt?
Maar nu is hij er weer en ik luister met respect naar zijn verhaal. Samen met een aantal collega’s had hij de week na de intake het volleybalteam in ere hersteld dat sinds Corona op z’n gat lag. Ook was hij direct geminderd met alcohol en had hij ontdekt dat het ook dan gezellig kan zijn, met bijkomend voordeel dat hij op zaterdag niet meer brak is. Nonchalant: “ach ja, ik moest gewoon even een gewoonte veranderen”.


“En de seks?” vraag ik nog en passant. Het antwoord: “het is werk in uitvoering hè, je moet niet zo snel willen Irma, nog 10 kilo te gaan.” Hij bezorgt me een grote glimlach.

Geschreven door

Irma van Steijn