Borsten

Het septembernummer van De Linda is gewijd aan ‘borsten’. Er is namelijk nogal wat veranderd rondom borsten in het openbaar. Begin jaren 80 lag ik, net als veel andere vrouwen, topless aan het strand. Tegenwoordig lig ik daar nooit meer, maar als ik er zou liggen, dan zou ik me aanpassen, dus met bikini-top. Zelfs jonge meisjes die nog niet eens borsten hebben lopen er met top en we doen elkaar allemaal na. Een fotootje van je blote nakie is namelijk zo gemaakt en voor de grap gedeeld. In de jaren 90 gaf ik in het openbaar borstvoeding, vaak leverde dat vertederende blikken op. Nu lees ik verhalen over vrouwen die vandaag de dag worden weggestuurd van het terras. Op social media mag een blote mannentepel worden getoond, een blote vrouwentepel wordt direct verwijderd, dan gaat het over seks. Het pleidooi in de Linda gaat over zelfbeschikking van vrouwen, over dat wanneer hun borsten zichtbaar zijn, omdat zij zich daar prettig bij voelen, dat dat niet betekent dat een ander daar een seksuele opmerking over mag maken of er ongevraagd aan mag zitten. Ik ben het daar hartgrondig mee eens, en ook …. knaagt er iets.  

Want naast dat borsten gewoon lichaamsdelen en vernuftige melkmachines zijn, zijn het natuurlijk ook erogene delen, ze leveren seksueel plezier op. Seksueel plezier voor de vrouw zelf, voor haar seksuele partner, maar ook voor een toevallige toeschouwer die geprikkeld wordt. En dat laatste lijken we steeds vaker te verafschuwen, fout en vies te vinden, en daar heb ik moeite mee. Zeker, diegene moet de eigen seksuele prikkeling voor zich houden, een ander ongevraagd seksueel bejegenen is grensoverschrijdend en niet OK. Maar het ervaren van die prikkeling is volstrekt normaal. Als psycholoog-seksuoloog spreek ik veel over seks en ik weet dat alleen al het openlijk praten erover ook leidt tot seksuele fantasieën van cliënten over hun therapeut. Ik vind dat niet vies of fout, ik hoef die fantasieën alleen niet te horen, ik wil er geen deelgenoot van zijn en meestal is het genoeg om dat gewoon even te zeggen. 

Terug naar borsten. Eerlijk gezegd vind ik blote borsten niet zo sexy, überhaupt is een bloot lijf dat niet snel. Met mooie kleding vind ik veel mensen een stuk esthetischer en aantrekkelijker. En ik weet dat het niet strookt met het zelfbeeld van veel mannen, maar de meeste vrouwen vinden een blote piemel ook volstrekt niet aantrekkelijk. Aangetoond is zelfs dat wanneer we vaker normale blote lijven zien, dat we dan juist minder geneigd zijn tot seksualiseren. Dat is een belangrijk gegeven:  wanneer we dus meer gewoon bloot zien, associëren we dit minder met seks. Het verborgen houden van lichaamsdelen werkt dus averechts als je overmatige en ongewenste seksualiteit wilt voorkomen. Dus kom maar op met die vrouwentepels op social media.  

Zou het dan ook helpen als we meer mannenpiemels zouden zien rondhuppelen, dat is toch ook maar gewoon een lichaamsdeel? 

Geschreven door

Irma van Steijn