Slechte psycholoog

Paula ervaart negatieve emoties en de schuld van haar malaise logt volgens haar bij anderen. Voor een deel heeft ze gelijk, er zijn haar nare dingen overkomen, daar heeft ze in vorige therapieën langdurig bij stilgestaan. Ze heeft haar leren voelen en reflecteren, alleen is haar negatieve kijk op de wereld onveranderd. Ze is nog maar 26 jaar en bezig met haar achtste baan, telkens heeft ze ‘rot collega’s’. Triest.

Paula’s gezicht staat bij binnenkomst op onweer, ze is geïrriteerd. Wanneer mijn eerste vraag luidt: “Wat is er gelukt van de voornemens die we tijdens de vorige afspraak hebben gemaakt?”, dan zegt ze diep. De focus van irritatie betreft mijzelf, volgens Paula geef ik stomme opdrachten en sla ik een belangrijk deel van de therapie over, namelijk stilstaan bij negatieve gevoelens die er nu eenmaal zijn. In haar beleving ben ik zo’n therapeut die alles met positief denken oplost. “Dat is nep.”

Ik besluit om haar eerst te laten ‘leeglopen’ en laat haar vertellen wat er allemaal reuzestom is aan mijn opdrachten. Na een samenvatting mijnerzijds voelt ze zich gehoord en daarna blijf ik stil. Paula kijk mijn sceptisch aan en vraagt wat dan nu mijn volgende opdracht zou zijn. “Ik: “Haha, zodat jij die volgende week zeker weer kunt afschieten, ik kijk wel beter uit.” Ik vraag haar of ze iets wil horen over het waarom van mijn aanpak, er zit namelijk behoorlijk wat wetenschap onder. Dat wil ze wel. Ik vertel onder meer over Alia Crum, hoofd onderzoeker aan de Stanford-universiteit in Amerika. Crum toont aan dat mensen die meer gebruik maken van positieve emoties veerkrachtiger en gezonder zijn dan mensen die vooral negatieve emoties doormaken. 

Het is niet zo dat die veerkrachtige mensen negatieve emoties ontkennen, integendeel. Ze maken net zoveel vervelende dingen mee en de heftigheid en stress van de negatieve emotie is net zo sterk. Er is bij hem dus geen sprake van ‘minder negativiteit’, maar meer van positiviteit, ze omarmen stress en er is meer aandacht voor positieve zaken.

Blijven stilstaan bij vooral negatieve emoties heeft een ellendige invloed op gezondheid, je wordt sneller ziek. Positieve emoties hebben een undoing effect, ze maken als het ware het brein schoon van negatieve hij tijd. Dat is echt wat anders dan doen alsof alles leuk is en elke negatieve emotie in zilverpapier pakken. Het is vooral leren focussen op zaken die je oprecht positief te stemmen: iets doen voor een ander, jezelf van betekenis maken, mooie dingen leren zien, dankbaarheid voelen en verbinden met anderen. 

Ik laat Paula kiezen of ze met deze beterschap mee wil of niet. Het hoeft uiteraard niet, maar ik ga in ieder geval niet alleen maar luisteren naar ellende. Er is wederom irritatie: “Maar dat had je toch wel eerder kunnen vertellen, dan had ik het gesnapt!” Tja.

Er komt een lach wanneer ik haar vertel dat ze echt pech heeft met zo’n vreselijk slechte psycholoog. En dan… “OK, ik doe mee.” Fjieuw!

Geschreven door

Irma van Steijn