Ben ik al blauw?!?

Stressjam is een Virtual Reality Game die je leert handiger om te gaan met stress. Terwijl je speelt, wordt er gemeten hoe jouw stress level op dat moment is. Tijdens de game kom je allerlei opdrachten tegen die jij moet zien op te lossen met je eigen stress level. Soms heb je de stress nodig (ook in het dagelijkse leven trouwens, ja echt waar!) en soms moet je ontspannen zien te worden. Al spelend leer je enorm veel over je eigen stress systeem.

Zo ook Mirna, een 31 jarige vrouw, moeder van 2 jonge kinderen, parttime werkzaam bij een overheidsinstelling. Ze was naar mij doorverwezen door haar werkgever, omdat ze burn-out-achtige klachten had. Ze had bijvoorbeeld last van vermoeidheid en lichamelijke kwalen. Ze had het meest last van haar gevoel van opgejaagdheid en wist niet hoe dat kwam. Mirna was inmiddels 2 keer bij me geweest. Vandaag kreeg ze de opdracht om via een liaan naar de overkant te klimmen van een diepe afgrond. Om niet uit de liaan te vallen en in de kolkende lava te belanden, moest Mirna zich zien te ontspannen. Ze probeerde van alles uit: van rustig ademhalen en een mindfulness oefening tot zingen en bewegen. Het wilde niet lukken. Haar stressmeter bleef continu in het oranje hangen (lees: stress). Gefixeerd op de stressmeter en zichzelf op de kop gevend, sprak ze haar gedachten hardop uit “Hoe kan dat nou? Wat stom dat ik niet even snel kan ontspannen, ik sta hier nu al bijna een halfuur, ik moet toch gewoon naar de overkant kunnen?! Ik wil door!” Bij ieder uitprobeersel keek ze naar de stressmeter, “Ben ik al blauw? (lees: ontspannen)”
Toen ik tegen Mirna begon te praten, werd ze wél blauw. Wat gebeurde er? Ik haalde haar even uit haar focus, uit de game. Ze was te gefocust op het ontspannen, ze had daar haar doel van gemaakt. En dat werkt averechts. Ik bleef tegen haar praten om op die manier haar denksysteem even uit te zetten en zei “Ga maar lekker klimmen, mooi spel hè?” Mirna begon te klimmen en haalde opeens met gemak de overkant. Zo hielp een wat speelsere houding Mirna om uit haar hoofd te komen en haar prestatiegerichtheid te temperen.
Toen Mirna weer terug kwam uit de virtuele wereld, baalde ze in 1e instantie dat het een halfuur had geduurd voordat ze de overkant had bereikt, “Wát een tijdverspilling!” Maar júist door haar worsteling, ontdekten we wat over Mirna’s stress systeem. Als ik mijn bevindingen met haar deel, breekt ze in tranen uit. “Dit is precies wat er mis gaat op het werk. Ik overdenk en analyseer iedere situatie eindeloos, en kom daardoor pas veel te laat in actie. Daardoor blijf ik achter de feiten aan lopen. Nu snap ik de opmerking van mijn leidinggevende ook, hij vindt dat ik niet alles zo serieus moet nemen”.
“Niet denken, maar doen!” wordt haar mantra de komende week. Wat een waardevol inzicht… en dat in een halfuurtje!

Door: Sabrina ten Brink, Stressjam coach en slaaptherapeut

Geschreven door

Sabrina ten Brink