Hoe de Millennial vooruitstruikelt

Ik ben er nooit officieel mee gediagnosticeerd. Dat hoeft wat mij betreft ook niet; ik weet wel dat het zo is en dat is voor mij voldoende. Het is niks ernstigs hoor, het kan hooguit belemmerend zijn. Als ik me er teveel door laat leiden. Ik zal het voor de helderheid met jullie delen: ik heb bij tijd en wijle namelijk last van een ‘Fixed Mindset’.

Carol Dweck heeft veel onderzoek naar gedaan naar verschillende mindsets. Mensen met een Fixed Mindset geloven dat hun basisvaardigheden, intelligentie en talenten vaststaande eigenschappen zijn. In de trant van: ‘Je kunt het of je kunt het niet, en daar kun je niet zoveel aan veranderen’. Anderen, die geloven dat het behalen van succes gebaseerd is op: hard werken, leren, en veel oefenen, tonen zich veerkrachtiger bij tegenslag en hebben een grotere kans om hun uiteindelijke doel te behalen. Pippi Langkous is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van iemand met een zogenaamde ‘Growth Mindset’: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.

Ruim een jaar geleden kwam ik bij Maarsingh en van Steijn werken. Ik nam mij voor, simultaan aan deze overstap, om ook iets te doen aan mijn aangeboren (of aangeleerde?) mindset. Had je het me destijds gevraagd, dan had ik het uiteraard niet zo geformuleerd, maar ik merkte dat er iets knaagde. Ik betrok de Fixed Mindset voornamelijk op mijn eigen kunnen en handelen. En dat wilde ik anders gaan doen. (Wat trouwens al meer een kenmerk van een Growth Mindset is, maar dat terzijde. Wellicht leed ik toen aan een Growth Mindset MAOTTP – Met Angst Om Toe Te Passen). Ik had het gevoel dat mijn potentie groter is dan ik tot nu toe had laten zien. En dat ging veranderen op 1 maart 2019, besloot ik. Met het besef van je belemmeringen kom je al een heel eind. Tel daarbij op vasthoudendheid, de bereidheid om af en toe in het diepe te springen en niet te beroerd zijn om ook een kwetsbare, onzekere kant van jezelf te laten zien. En dit mengsel dan weer toepassen in de praktijk he?! Want alleen weten is niet voldoende.

Vorige week werd ik gebeld door Jamzone, een innovatielab op het snijvlak van psychologie en technologie, met wie ik veel samenwerk. Ze vroegen of ik een webinar wilde geven over de training die ik ontwikkeld heb. De collega’s van Jamzone maakten een jaar geleden onvervalst kennis met mijn toenmalige mindset (die ik sinds deze blog dus een Growth Mindset, MAOTTP noem) en konden mijn eerste antwoord waarschijnlijk wel raden. ‘Een webinar?’ vroeg ik. ‘Door mij gegeven?’. ‘Ja’, zeiden ze. ‘Nee’, zei ik, ‘maar ik doe het wel. Wanneer?’.

Dit is mijns inziens de kern van groeien: dingen doen die je spannend vindt. Ongeacht het resultaat. De kern van een Growth Mindset. Al dan niet Met Angst Om Toe Te Passen. Zij en zij met de (mede-) Millennial struikel ik blij vooruit (zie eerdere blog ‘Vliegensvlug Vooruitstruikelen’). En deze keer kun je er ook nog eens live getuige van zijn op 14 mei a.s. om 11 uur…

https://lnkd.in/gADskwA

Geschreven door