WDVV? Wat is dat?

Toen ik laatst aan het hardlopen was sprong ik net op tijd over een hondendrol die op de stoep lag. Ik mopperde wat op die hondeneigenaar die de drol niet opruimt en bedacht me toen ineens dat een volgende wandelaar er misschien wél in zou stappen. Ik draaide om en duwde met een takje de drol in de goot. Zo, dat scheelt weer een stinkende mat voor een volgende voorbijganger. Ik moest er zelf om glimlachen en mijn gemopper was allang voorbij. Dat is wat een ‘willekeurige daad van vriendelijkheid (wdvv)’ of in het Engels een ‘Random Act of Kindness (RAK)’ met je doet. In dit geval kon ik het effect op de volgende voorbijganger natuurlijk niet zien, maar toch gebeurde er iets in mij. Een wdvv kan van alles zijn, van een bedankje, een compliment, glimlach naar een vreemde, de container van je buren meenemen, een lief appje dat je iemand stuurt etc etc.

Zoals je in het filmpje op de RAK site kunt zien, heeft onderzoek laten zien dat zelfs als je maar één daad van vriendelijkheid per dag doet, dit je angst en somberheid al vermindert. EN dat zowel bij jezelf als bij de ander de hormonen toenemen die je kalmer, gezonder en gelukkiger maken en die zorgen dat je bijvoorbeeld pijn minder voelt (serotonine, oxytocine en endorphine). En als andere mensen zien dat je iemand helpt, nemen bij hen die hormonen ook toe, dus daden van vriendelijkheid zijn ontzettend besmettelijk.

Daarom is deze uitspraak ook erg toepasselijk: “vriendelijkheid is zo ongeveer het enige in de wereld dat verdubbelt als je het deelt”. En het mooiste is nog dat je alleen jezelf maar nodig hebt om te starten met de verdubbeling en besmetting met vriendelijkheid.

Dus doe mee met de Random Acts of Kindness Day op 17 februari 2019. Of nog beter; start vandaag al, een glimlach is genoeg ?.

Geschreven door