Waarom weten we dat nu pas! (deel 2)

Deel 1 van deze blog is alweer even geleden, terwijl er veel gebeurt op relatiegebied. Steeds meer komen we er achter hoe je een relatie vorm kan geven. Voor mij is de definitie van een relatie eigenlijk niks anders dan; ‘Een veilige verbinding hebben met die ander terwijl we zo verschillen.’ Maar dat is gemakkelijker opgeschreven dan gedaan!

Heel vaak gaat het in relaties over hoe de dingen eigenlijk zouden moeten. Alsof er waarheid is. En volgens mij is er in leven en liefde geen waarheid. Klinkt als een nieuwe waarheid. Klopt,….. er is hooguit perspectief. Het perspectief van de ene partner en dat van de andere partner. Vaak zijn er voldoende overeenkomsten, alleen wat nou als de verschillen haaks op elkaar staan? Allereerst zeg ik altijd tegen stellen dat ze daar niet van moeten schrikken. Er zijn nou eenmaal terreinen waarbij je wezenlijk tegenover elkaar staat. Dat is normaal en gebeurt eenieder. We zijn immers geen klonen van elkaar. Wat voor de één heel normaal is en ontspannen kan voor de ander vreemd en spanningsvol zijn. Ga daar nou niet om strijden maar wees nieuwsgierig.

Of liever; blijf zoenen! Bij lekker zoenen komt oxytocine vrij wat een fijn verbindend gevoel geeft (wel langer dan 20 seconden), maar eigenlijk bedoel ik hier Z.O.E.N. als afkorting. Het staat voor wees Zacht voor elkaars verschil, wees Open en Eerlijk en bovenal Nieuwsgierig. We denken heel vaak dat we de drives en de belangen van de ander weten, maar helaas vaak hebben we het mis. Een mooi voorbeeld van verschil kom ik vaak tegen in mijn spreekkamer. De ene partner wil bij spanningsvolle gebeurtenissen graag praten en de ander wil het liefst dan even niks. Rara wie van de twee doet wat? Je kunt dan proberen door te zetten en dat gaat niks opleveren. Want gaat de ene partner eisen dat er gepraat wordt dan zal bij diegene de spanning wel zakken, maar voor de zwijger neemt de spanning alleen maar toe. Daar komt nog bij dat mensen met een overwegend vrouwenbrein ( 80% van de vrouwen en 20% van de mannen) wel 20.000 woorden hebben voor emoties en gevoelens, terwijl mensen met een mannenbrein ( 80% van de mannen en 20% van de vrouwen) er slechts 5 woorden voor hebben. Het is een beetje Ajax of Feyenoord tegen de derde klasse amateurs van een mooi Fries dorp; je weet zeker dat je de goals om de oren krijgt. En laat het mannenbrein nou niet zo van verliezen houden.

Kortom; hoe doe je nou een veilige verbinding terwijl je zo verschilt? Voordat ik alles ga verklappen kom gewoon naar onze theatrale lezing ‘Love alone is not enough’ we spelen theaterseizoen 2018/2019 door heel Nederland. Kijk gerust even op deze website of neem contact op! Dat kan via info@mens2producties.nl of (058) 2137665.

Geschreven door