Spelen met je hersenen, het kan echt!

Drie jaar geleden, in de kerstvakantie van 2014, waren Irma en ik samen even een weekendje weg. Een beetje stoutmoedig stelde ik een ideetje voor dat al even door m’n hoofd speelde. Omdat er wel vaker ideetjes door m’n hoofd spelen en omdat 9 van de 10 minder goed uitpakken dan gehoopt (zie bijvoorbeeld deze blog om te snappen dat ik er stiekem toch trots op ben) was ik verbaasd over Irma’s positieve reactie. Het idee was eigenlijk simpel; laten we, omdat Leeuwarden 2018 eraan komt, een nieuw pand kopen en laten we daar een ‘huis dat met je hersenen speelt’ van maken.

Nou kan ik me voorstellen dat dit niet direct een voor de hand liggend idee lijkt, maar als je de ideeën van onder andere Daniel Kahneman (zie bijvoorbeeld deze mooie introductie van Ben Tiggelaar) en de prachtige ‘herbedradings-kwaliteiten’ van ons brein -zoals hier te zien- combineert, dan is het eigenlijk uitermate logisch.

Gedragsverandering is supermoeilijk, althans als je het probeert te doen via de normale weg, door mensen te vertellen wat verstandig is en wat juist niet. En als het al lukt om langs die weg nieuwe gewoontes te starten, dan nog is de kans erg groot dat er na 3 maanden niets meer van al die goede voornemens over is, slechts 4 % houdt het vol. Tegelijkertijd weten we allemaal dat we ons echt anders gedragen dan we een paar jaar geleden dachten. Denk maar eens aan al die tijd die we besteden aan ons mobiele telefoontje, dat hadden we in 1999 toch echt niet gedacht bekijk dit filmpje maar eens. Dus gedragsverandering is kennelijk ook supersimpel, zelfs mensen die beslist niet willen veranderen, doen het toch. Het ‘huis dat met je hersenen speelt’ is gebaseerd op hetzelfde idee. Laten we de buitenwereld zo veranderen, dat het leidt tot verstandige, gezonde, vitaliserende gewoontes. En laten we het zo doen dat het onze hersenen duurzaam verandert (‘herbedraden’ noemen we dat). Een beetje het omgekeerde van hoe de supermarkt nu werkt. Ze hebben juist bij de kassa nog allerlei lekkers liggen, zodat mensen toch nog even wat extraatjes meenemen. Helaas zijn dat altijd ongezonde dingen.

In 2015 zijn we begonnen met het smeden van plannen en met het aannemen van nieuwe mensen. Want we wisten al direct dat we creatief moesten zijn met die buitenwereld. Zo hebben we mensen aangenomen die handig zijn met augmented reality en met virtual reality. Begin 2016 hadden we een eerste kunststukje klaar, onze Hoofd-stad app. Dit is een route door Leeuwarden, gewoon voor iedereen die dat leuk vindt, waarbij je met behulp van Google Maps door Leeuwarden wandelt, langs de leukste plekjes en terwijl je dat doet leer je kleine trucs waarvan je brein vitaler wordt. De app bestaat nog steeds en is natuurlijk ondertussen uitgebreid, er staat een reeks van wandelingen in. We hebben de Hoofd-stad app gelanceerd, zoals dat zo mooi heet, tijdens de Dutch Design Week, te lezen in deze blog.

Begin 2015 zijn we ook begonnen met Stressjam, te vinden op de website van Jamzone, een spannend spel dat je speelt met je eigen stress-systeem. We meten je stress via een sensor en we hebben een hele virtuele wereld gebouwd die reageert op je stress. Zo leer je, letterlijk spelenderwijs, hoe je slim kunt worden met stress. Omdat al deze innovatie toch wat naast de kernactiviteiten van Maarsingh & van Steijn staat, hebben we er een innovatielab voor opgericht en dat hebben we Jamzone genoemd, een plek/ zone om te spelen/jammen met innovatie. Het nieuwe bedrijf bestond nog niet of Stressjam bleek al aan te slaan, we wonnen er zelfs de grootste ICT-prijs van Nederland mee, klik hier maar eens en we zijn bovendien gevraagd om samen met onze prins Constantijn op handelsmissie te gaan naar Las Vegas.

Maar laten we eerlijk zijn, beide producten, Hoofd-stad en Stressjam zijn gewoon voortgekomen uit dat eerste idee, laten we de omgeving zo veranderen dat mensen hun gedrag automatisch meeveranderen en wel zo dat het tot gezondheid leidt. En we hebben natuurlijk veel meer plannen, we willen ‘kop vol licht’ maken en ‘ licht ter been’, verder nog een vergadertafel die reageert op je stemming, twee panden die verliefd op elkaar worden en meer van zulks. Ook leuk is ons liefdesbankje dat in ‘het huis dat met je hersenen speelt’ komt te staan. Als je zo dapper bent erop plaats te nemen, kom je er vol liefde voor je bankgenoot weer vanaf, echt waar, er zit keiharde wetenschap achter!

Het thema van Leeuwarden 2018 is ‘Iepen Mienskip’ en ook dat zijn we niet vergeten. Als je leuke dingen wilt maken, is ons idee, doe dat dan niet alleen. In de Ted talk waarvoor we werden gevraagd, hebben we hier een punt van gemaakt. De werkelijkheid is dat we eigenlijk niets alleen kunnen, we kunnen nog niet eens een simpele pen op eigen kracht maken. Want dan zou je moeten weten hoe je olie op moet boren en hoe je van die olie plastics maakt en je zou moeten weten hoe je inkt maakt en hoe je dat in die pen krijgt en ga zo maar door. Er is geen mens op deze wereld die zoiets eenvoudigs als een pennetje op eigen houtje kan maken, we zijn totaal verbonden met elkaar. Daarom vinden we dat thema zo prachtig van Leeuwarden 2018: Iepen Mienskip.

Wat we dus gedaan hebben, is dat we allerlei leuke en innovatieve bedrijven hebben gevraagd om samen met ons ‘ het huis dat met je hersenen speelt’ in te richten. En er zijn heel veel leuke bedrijven die daar zin in hebben:

Ben je, net als wij, toch een beetje overweldigd door wat er allemaal uit zo’n ideetje is voortgekomen, kom dan vooral eens spelen met je hersenen! De opening is de 22-ste januari 2018. Ben je benieuwd, maar heb je vooral zin om even rustig te genieten van wat er allemaal kan in het ‘huis dat met je hersenen speelt’, kom dan in de e-health week (na de opening nog tot en met 26 januari van 11.00 tot 18.00 uur) even buurten bij de Grote Kerkstraat 31 te Leeuwarden. En kom zo nu en dan terug, want er zijn steeds nieuwe dingen te beleven. Alle ervaringen zijn in de e-health week gratis, je kunt zwemmen met dolfijnen (echt zwemmen!), je kunt allerlei superspannende VR-ervaringen meemaken en er is veel meer, kijk maar eens hier.

Geschreven door