Poëziesteeg en de kunst van het leven

Vanmorgen las ik een oproep in de krant om verhalen in te sturen die de zin van je leven weergeven.

Om uit te leggen wat de zin van het leven dan zou kunnen zijn werd René Gude, ooit Denker des Vaderlands, aangehaald. Hij onderscheidde vier vormen van zin. Het lijfelijke; de hartstocht en de passie. Het zintuiglijke, dat ervaren wordt in kunst en esthetiek. De derde vorm is die van zinrijkheid: het ervaren van zin, doordat we kunnen verwoorden wat we beleven, ervaren, maken en doen. De laatste vorm van zin is dan, dat wat ons drijft, het ervaren van zinvolheid: staan achter onze doelen in het leven.

Ik werd geraakt door deze indeling, kon bij elke vorm wel een voorbeeld bedenken en merkte ook dat de ene vorm me makkelijker ‘voegde’ dan de andere. En ik was verrast door de derde vorm: het ervaren van zin doordat we in staat zijn te verwoorden. Ik moest ineens denken aan hoe we de Poëziesteeg in de panden van Maarsingh en van Steijn een plek hebben gegeven. Afgelopen jaar kregen we er in de Bollemanssteeg een straatnaambordje bij: de ‘Poëziesteeg’. De vele raam- en deurgedichten van Judith Nieken waren hier aanleiding toe. Wij bedachten poesiealbums neer te leggen in de wachtruimtes en mensen uit te nodigen hier iets in te schrijven. Sommigen deden dit en plakten er ook nog een plaatje bij. De teksten ontroerden me. Er sprak hoop en verlangen uit en het waren vaak ook pogingen anderen een hart onder de riem te steken.

Ik realiseer me nu dat deze gedichtjes in onze poesiealbums ook voldoen aan de andere drie vormen van zin: de lijfelijke vorm in de vitaliteit en energie die er uit sprak. De zintuiglijke vorm die tot uiting komt in de kunst van het dichten en de zinvolheid: het staan achter het doel van een beter leven voor jezelf en anderen. Zo geven deze kleine gedichtjes, zonder dat er een krant aan te pas komt, vele verhalen weer van wat het leven zin geeft.

Hieronder is een korte impressie te zien van de gedichtjes uit onze poesiealbums. Of kom eens langs en voel je vrij het verhaal dat jouw leven zin geeft in de vorm van een gedichtje in een van de albums op te schrijven. Een plaatje erbij plakken kan ook.

Geschreven door