‘Hij’ doet het niet meer!

Deze tekst is eerder verschenen als column van Irma van Steijn in de Leeuwarder Courant, op 21 september 2019:

‘’Hij” doet het niet

“Euh…hij doet het niet”, zegt Peter terwijl hij hulpeloos naar zijn kruis kijkt. Twee ongelukkige ogen kijken me aan. “Is het altijd zo?’’, wil ik weten. “Nou, als ik alleen ben doet ie het vaak wel, ook vroeg in de ochtend staat ie fier rechtop, maar als ik met Dora wil vrijen dan is ie niet thuis. Ik vermijdt lichamelijk contact, ben bang dat het weer niet lukt. Dora denkt dat het aan haar ligt. Maar ze is juist heel belangrijk voor me, ik vind haar prachtig en wil haar niet kwijt’’. Peter wil weten wat hij moet doen zodat ‘’ie het snel weer gaat doen’’.

De vraag waar Peter mee komt wordt vaak in mijn spreekkamer gesteld, maar mannen spreken er buiten die spreekkamer bar weinig over. Uit een groot vragenlijstonderzoek blijkt dat zo’n 40% van de mannen boven de 18 jaar er wel eens last van heeft. De kans neemt toe bij het ouder worden, evenals bij overgewicht, roken, fors alcoholgebruik en gebrek aan lichaamsbeweging. Vrouwen bespreken seksuele problemen met vriendinnen, mannen niet. Zij bespreken vooral seksueel succes. Een erectieprobleem voelt als falen waardoor ze intiem contact gaan vermijden. Dat falen raakt rechtstreeks aan het zelfvertrouwen, juist als ze hun partner dus belangrijk vinden. Mannen als Peter hangen zoveel aan hun penis op, dan gaat ie vanzelf wel hangen.

Peter gaat na een uurtje opgelucht de deur weer uit. Is hij van zijn probleem af? Nee, nog niet. Waarom dan opgelucht? Omdat hij beseft dat Dora en hij het samen echt beter kunnen maken. Hoe dan? Door vooral op te houden met “te moeten presteren”. Peter gaat Dora betrekken en ze gaan samen speelsheid terugvinden door te vrijen en lief te hebben op een andere manier, liefst eerst zonder erectie. Hoezo, zonder erectie, daar komt Peter toch voor? Zeker, maar probeer maar eens echt lief te hebben en dan vooral geen erectie te krijgen, en zodra er zich enige stijfheid aandringt, dan moet je ook nog proberen het te negeren. Je verandert dus je voornemen: niet die erectie wordt je doel, maar van elkaar genieten is je focus. En omdat die erectie dan niet van belang is, misluk je dus nooit. Je zult zien dat daarmee je erectie uiteindelijk vanzelf weer verschijnt, net zoals dat gebeurt wanneer je alleen bent.

Na drie weken zie ik Peter en Dora samen. Dora zegt “het is gelukt” en Peter zegt “het is nog niet gelukt”. Wie heeft er nou gelijk? Dora vertelt dat er weer een liefdevol en ook erotisch contact is, er is echte verbinding. Peter wil nog steeds dat zijn jongeheer op commando rechtop gaat staan. OK, we zijn er nog niet, we zijn hard op weg.

Geschreven door