Het Coronavirus en je brein

Het ‘coronavirus’… toen er een paar maanden geleden voor het eerst over gesproken werd in het nieuws was het echt een ver van mijn bed show. Zo’n virus zou toch niet van China naar Nederland komen? Nou, ja dus. Met een verontrustende snelheid zelfs. Vanavond zag ik premier Rutte het volk toespreken (de laatste keer dat een premier dit deed was in 1973, met de oliecrisis) en ik luisterde. Sinds vorige week donderdag luister ik eigenlijk pas echt. Het filmpje waarin ‘flatten the curve’ (afvlakken van de curve) wordt uitgelegd heeft voor mij veel duidelijkheid gebracht. Samen met de uitleg over de groepsimmuniteit van onze premier, die geleidelijk moet plaatsvinden, zorgt het ervoor dat iedereen de genomen maatregelen ook kan begrijpen.

Vorige week dachten (volgens mij) de meeste Nederlanders nog dat maatregelen zouden moeten zorgen dat de meeste Nederlanders het virus niet zouden krijgen. Nu is het duidelijk dat de meeste Nederlanders het virus wél krijgen, maar dat het belangrijk is dat we dat niet allemaal tegelijk krijgen. Ook al wordt het overgrote deel van de meeste mensen niet erg ziek, degenen die ziek worden moeten wel de nodige zorg kunnen krijgen.

Wat ik hiervoor schreef klinkt allemaal heel logisch en redelijk. Maar ja, wat ik vaak van cliënten hoor en wat vooral geldt in een uitzonderlijke situatie als deze ‘ik weet het wel met mijn verstand, maar mijn gevoel zegt iets anders, ik ben bang’. De wc-papier hamstergekte is daar een goed voorbeeld van. Natúúrlijk weten de mensen wel dat het helemaal niet nodig is om zoveel wc-papier te kopen, maar dat kan je bedenken met je ‘denkbrein’, je prefrontale cortex. Wat in deze panieksituatie gebeurt, is dat dat denkbrein even uitgeschakeld wordt en je ‘emotionele brein’ het overneemt (de meeste mensen kennen wel het ‘vechten, vluchten, bevriezen’ gedeelte van je brein, het reptielenbrein). In gevaar moet je namelijk niet nadenken, maar in een split second handelen om jezelf te redden. Dat je jezelf niet kan redden met voldoende wc-papier dat doet er even niet toe. Daaronder zit natuurlijk een veel diepere angst; hoe gaat het met mijn dierbaren, wordt er iemand ziek, word ik zelf ziek, zou ik dood kunnen gaan aan dit virus? Of misschien; gaat mijn bedrijf failliet, raak ik mijn baan kwijt, hoe komen we straks rond? Die gedachten kan je vaak wegredeneren, maar soms ook even niet en dat is helemaal niet erg. Het zou alleen wel jammer zijn als er grote paniek uitbreekt omdat het angstbrein constant wint van het denkbrein, dat willen we voorkomen.

Aan de andere kant zien en horen we ook steeds meer initiatieven van mensen die elkaar helpen; een briefje van een jongere door de bus bij ouderen met het aanbod om te helpen door boodschappen te halen, restaurants die de etenswaren die nog over zijn buiten uitstallen omdat ze zelf dicht moeten, bewoners die samen zingen op de balkons, mensen die samen klappen voor hulpverleners, die goederen met elkaar delen en nog veel meer. Ook op (letterlijke) afstand kan je samen zijn en dat kalmeert het angstbrein!

Als je dit nu leest en je denkt dat de angst de overhand neemt, neem dan gerust contact met ons op (via (058) 2137665 of info@maarsinghenvansteijn.nl). Juist in een periode als deze is het belangrijk dat je hulp kan krijgen bij het omgaan met angst en onzekerheid. Onze praktijk blijft geopend en onze therapieën vinden de komende weken plaats met ‘beeldbellen’ * via een beveiligde verbinding. Je hebt wel een verwijzing van de huisarts nodig, dit kan in de meeste gevallen via zorgdomein digitaal aan ons doorgestuurd worden.

Zo kunnen we hulp verlenen en tegelijk ook meewerken aan het afvlakken van de besmettingscurve. Ik wens iedereen een mooi evenwicht tussen het denkbrein en het angstbrein toe, pas goed op jezelf, op je dierbaren en op alle mensen daarbuiten (of eigenlijk binnen nu als het goed is).

Klik hier hier om het filmpje met de toelichting te zien van ‘flatten the curve’.

  • ‘Online zorg is anders dan in de spreekkamer, maar niet minder goed. De ervaring (zoals bevestigd in de NICTIZ ehealthmonitor) is dat cliënten en professionals na een korte wenperiode enthousiast zijn.’

Geschreven door