Weer aan het werk!

Na 18 weken zwangerschapsverlof te hebben gehad, begin ik weer met werken. Ik krijg de laatste weken steeds de vraag of ik er weer zin in heb.

Tja… dat is een lastige vraag… Het was heerlijk om alle tijd te hebben voor mijn dochtertje, haar te leren kennen en een nieuw ritme te vinden met een nieuwkomer in een druk gezin. Tegelijkertijd vraagt het gezinsleven voortdurend verdeelde aandacht. Verdeelde aandacht is het vermogen om meerdere informatiestromen op te nemen of daarop te reageren. Gisteren was daar weer een typisch moment waar er een groot beroep werd gedaan op mijn verdeelde aandacht. Mijn dochtertje huilde, de aardappels zijn nu echt wel gaar, de telefoon gaat, mijn zoontje stoot zijn hoofd tegen de tafel en er komt iemand aan de deur voor een collecte (wie doet dat nu rond het spitsuur bij een gezin…?). Ik kan echt geen twee dingen tegelijkertijd doen.

Hoewel er lang gezegd is dat vrouwen goed zijn in twee dingen tegelijkertijd doen, maken zij eigenlijk gebruik van verdeelde aandacht; zij switchen dus (snel) tussen verschillende bronnen. Uit onderzoek (van Keith Laws) blijkt trouwens wel dat vrouwen beter dan mannen het overzicht kunnen bewaren, als er veel verschillende taken op ze afkomen. Niet alleen moet er dus overzicht komen ofwel snel geswitcht worden, maar het is ook van belang om een deel van de informatie te negeren (bijvoorbeeld de deurbel die ik dan toch maar laat rinkelen en de radio die aanstaat waarop mijn oudste dochter op haar kamer aan het dansen is). Door twee zaken tegelijk te moeten doen (te switchen) en andere zaken te negeren word ik langzamer en is de kans om fouten te maken groter dan wanneer ik me op één ding kan richten.

Dus ja, ik heb ook wel weer zin om te werken. Me volledig te richten op één cliënt, op één verhaal. Uit onderzoek van Raposa en anderen blijkt dat de negatieve effecten van stress bestreden kunnen worden door bij te dragen aan het welzijn van anderen. Komt dat even goed uit! Als ik een dagje thuis ben geweest, kan ik de stress de volgende dag op het werk weer teniet doen. En ook wel weer leuk om na een dagje stress op het werk, bij te dragen aan het welzijn van mijn kinderen!

Geschreven door