Waarom weten we dat nu pas! (deel 1)

‘Waarom?, daarom!’ zei mijn moeder vaak als ik weer eens doorvroeg en ze me een wijsneus vond. Echt blij word je daar als kind natuurlijk niet van, al snap ik nu mijn moeder maar al te goed.

Juist dat doorvragen is wat we tegenwoordig in relaties vaak achterwege laten. Waarderend onderzoeken zoals dat zo mooi heet. Zonder oordeel even nagaan wat die ander nou bedoelt. Het gaat er in liefdevolle relaties niet om dat je gelijk hebt of krijgt, maar dat je iets mag vinden en dat de ander daar respect voor heeft en nieuwsgierig naar is. Het anders zijn dus kan waarderen. Als dat op een lieve verbindende manier gebeurt, dan is er wederzijdse erkenning en herkenning en voelen de partners dat ze op elkaar afgestemd zijn. Als relatietherapeut kom ik regelmatig tegen dat stellen, na de tweede of derde sessie verzuchten, ‘Waarom weten wij dit nu pas?’ Dan denk ik wel eens even aan mijn moeder. ‘Waarom? Daarom!’ Nou ja, helemaal eerlijk is dat ook niet, want inderdaad gaan er maar weinig mensen naar de relatie-school, of ontvang je een diploma voor het smeden van een veilige verbinding. Met alle drukte om ons heen lijkt de waan van de dag te winnen van tijd voor elkaar. Gottman, een wereldberoemde relatietherapeut en bekend van zijn Love Lab in Seatle, heeft onderzocht hoeveel tijd een stel per dag aan elkaar besteedt. Dus stellen die de tijd nemen om waarderend te onderzoeken, contact met elkaar te maken, lieve dingetjes tegen elkaar zeggen, kortom emotioneel afgestemd zijn op elkaar. Enig idee…..? Hij rekende deze stellen tot de ‘masters of relationschip’. Vijf uur (!!) per dag meer dan stellen die hij rekent tot de groep ‘disasters of relationship’. Het gaat blijkbaar niet alleen over kwaliteit, maar ook over kwantiteit. Het wil natuurlijk niet zeggen dat je vele uren achter elkaar diep gebiologeerd met je partner contact hebt. De stellen die het kunnen, maken door de dag heen de hele tijd kleine liefdevolle contactjes. Het begint bij het wakker worden, even nog bij elkaar, horen of de ander lekker geslapen heeft, in de douche even geinen, voor elkaar een kopje thee zetten of toch de afwasmachine nog even uitruimen. Een klein appje als je weet dat hij iets spannends gaat doen. Dat liefdevol beantwoorden of er later op terug komen en aangeven hoe fijn dat voelt/ is. Bij thuiskomst echt even contact. Geen standaard hoe was je dag, maar met aandacht. Helder toch, opgeteld vijf uur lang micro momentjes van afstemming en liefde. Tijd maken dus. Alfons Vansteenwegen, onze zuiderbuur en evenzeer een bekend relatietherapeut, schreef al eens; ‘Liefde is een werkwoord’. Ik zou er bij willen zeggen, en het is nog leuk ook! Maar ja, moet je eerst een relatiecrisis hebben voordat de nieuwste kennis en inzichten over liefdevolle relaties op je pad komen of kan het anders?
Het kan anders! Samen met een vriend en collega heb ik een relatievoorstelling gemaakt. Theatraal brengen we veel kennis over relaties op een speelse en humoristische manier. Maar de ondertoon is bloedserieus. En dan hoop ik natuurlijk dat de zaal na de voorstelling verzucht; ‘Waarom weten we dit nu pas?’ Voor info neem gerust contact op! Dat kan via info@mens2producties.nl of (058) 2137665.

Geschreven door