Slim gewoontes veranderen

Stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen, je huis schoonhouden, tijdig beginnen, iedereen wil het wel, maar de werkelijkheid valt vaak wat tegen. Als je eenmaal gewoontes hebt dan is het een hele klus om ze te veranderen, ja toch?

Nou, eigenlijk is het maar net hoe je het probeert. Vechten tegen slechte gewoontes is zwaar en meestal winnen de slechte gewoontes. Dat komt omdat onze ‘wilskrachtspiertjes’ reuze tegenvallen. Je wilt niet meer roken en na verloop van tijd steek je er toch maar 1 op. Je vecht tegen je neiging om taartjes te eten en helaas je zwicht voor het eerste het beste lekkere hapje. En toch is het helemaal niet zo ingewikkeld om gewoontes te veranderen, althans dat beweert Benjamin Gardner van het UCL (University College London).

Hoe dan? Nou door nieuw gedrag in te passen in je huidige gewoontes. Dus als je ze dan niet kunt bevechten, laat ze dan voor je werken, zo is de gedachte. Je maakt dan gebruik van implementatie intenties. Oké, hoor ik je denken, klinkt duur, maar hoe doe je dat dan? Simpel, je pakt een stukje van een bestaande gewoonte en past daar een nieuw stukje gedrag in. Dat doe je in een soort als-dan redenatie. Dus geen grootse voornemens, maar kleine gedragsveranderingen. Dus niet ‘ik ga vanaf nu m’n huis schoonhouden’, maar ‘als ik over de drempel van m’n huis stap en m’n jas op hang, dan pak ik de stofzuiger en ga ik minimaal 20 seconden stofzuigen. Of …. als ik straks m’n avondeten opschep, dan pak ik eerst alleen gezonde dingen.

Dus je vecht niet, maar je introduceert nieuw gedrag in je gebruikelijke gedragsketen.
Simple as that? Yes, simple as that!

Geschreven door