Posttraumatische groei

Veerkracht

De onderzoekers De Vries en Olff hebben in 2009 onderzocht hoeveel procent van de Nederlanders in het leven een schokkende gebeurtenis meemaakt. Dat blijkt bijna 90% te zijn. Gelukkig is de gebruikelijke reactie op schokkende gebeurtenissen veerkracht. Maakt u zich dus niet onmiddellijk zorgen. Na een relatief korte periode van ontregeling keert men veelal terug naar het vroegere niveau van functioneren.

PTSS

Helaas reageert niet iedereen met veerkracht op een schokkende gebeurtenis. Ruim 7% van de mensen ontwikkelt een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Hinderlijke stress- en stemmingsklachten houden langer dan een maand aan en leiden tot het niet goed kunnen functioneren op werk of school, sociaal isolement en lichamelijke klachten. De klachten kunnen na een aantal maanden spontaan verdwijnen maar als ze drie tot zes maanden bestaan, is de kans groot dat ze een chronisch beloop krijgen.

Posttraumatische groei

Toch is er ook nog een derde mogelijkheid waarop mensen op een schokkende gebeurtenis reageren: posttraumatische groei. Sommige mensen kunnen een traumatische gebeurtenis niet alleen door hun veerkracht goed verwerken, ze komen daardoor zelfs sterker in het leven te staan. Ze hebben een fundamenteel andere kijk gekregen op de zin van hun bestaan. U kent het vast wel. Mensen die na een hartaanval ineens meer van het leven gaan genieten en kunnen stilstaan bij klein geluk. Posttraumatische groei wordt gedefinieerd als ‘het gevoel van positieve veranderingen na het meemaken van een traumatische gebeurtenis’. Voorbeelden van zulke positieve veranderingen zijn een verhoogde waardering voor het leven, meer betekenisvolle interpersoonlijke relaties, een verhoogd gevoel van persoonlijke kracht, veranderde prioriteiten en een rijker existentieel en spiritueel leven.

En welke mensen komen nu in aanmerking voor posttraumatische groei?

Meerdere onderzoeken tonen aan dat mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie, optimisme, positieve grondstemming en open kunnen staan voor nieuwe ervaringen, een goede kans maken op posttraumatische groei. Deze kennis is natuurlijk van ongekend belang. Nu we dit weten kunnen we ons immers gaan inspannen om onze nakomelingen te stimuleren om zich te ontwikkelen tot extraverte, optimistische en positieve volwassen die open staan voor nieuwe ervaringen. Op deze manier kunnen we PTSS mooi uitbannen. Ik ben wel positief over deze ontwikkeling.

Geschreven door