Onverwachte blijmakers

Is dat voor mij? Echt? Maar waarom dan?
Wat word ik hier vrolijk van (en dat op de vroege ochtend)!
Ik kwam vanochtend hinkelend naar binnen… haha!
Wat is hier aan de hand? Is het soms een speciale dag vandaag?
Wat fijn, het gevoel van warme waardering in deze drukke tijd…

Wie afgelopen week ons pand bezocht heeft het vast opgemerkt. Er ging een virus rond! Niet het soort virus waar je ziek van wordt, maar eentje die je blij maakt. Je weet wellicht dat je significant gelukkiger wordt door stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Maar wist je dat dit ook gebeurt als je extra vriendelijk bent voor de mensen om je heen? Het positieve effect van altruïsme is te verklaren doordat veel goede daden sociale contacten met zich meebrengen. Dat deze enorm belangrijk zijn voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn is al vaak aangetoond. Maar ‘iets goeds doen voor de ander’ zou ook de genotscentra in het brein activeren, dat er vervolgens voor zorgt dat we minder stresshormoon aanmaken. Daarnaast is het (met name voor controlebehoeftige mensen) belangrijk om je regelmatig te laten verrassen in het leven. Dit maakt je gelukkiger én weerbaarder tegen onverwachte stressoren.

Samen met een paar collega’s nam ik de proef op de som. In het geheim bereidden we de ‘virusdag’ voor. En zo geschiedde het dat er vele collega’s werden verrast door extra vriendelijke daden door hun collega’s, met bovenstaande reacties tot gevolg. En de aanstichters? Die waren minstens zo blij met wat hun acties teweeg brachten. Een collega was zo overrompeld door alle lieve en leuke dingen, dat het haar emotioneerde. Ze was zo druk met haar ’to do’ lijst dat ze alleen maar aan het draven was in plaats van voelen. De actie overviel haar volledig, maar op een positieve manier.

We voelden ons deze dag even éxtra verbonden met elkaar. Aan de omstandigheden was niets veranderd, maar er leek een golf van lichtheid door de gangen rond te gaan. En dat vrolijke effect sudderde nog fijn door in de dagen die volgden. Over besmettelijkheid van emoties gesproken!

Geschreven door