Gaatjes; liever voorkomen dan genezen

Een paar weken geleden vertelde mijn vriendelijke en belangstellende tandarts dat ze voorlopig ging stoppen met werken. Zij wilde meer tijd met haar gezin gaan doorbrengen want dat maakte haar gelukkig. En dat moedig je dan ook vooral aan natuurlijk. Want wie wil dat nu niet, meer doen van hetgeen jou gelukkig maakt. Ik was dan ook oprecht blij voor haar. Totdat ik haar vervanger leerde kennen. Mijn tandartsbezoekjes zijn ineens een stuk minder aangenaam en ineens kriebelt er weer angst als de afspraak dichterbij komt.

Onderzoek toont aan dat maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking bang is voor de tandarts. En daarbij wordt geschat dat er 800.000 Nederlanders uit angst helemaal niet meer naar de tandarts durven. En dat is op de korte termijn wel lekker rustig, maar op de langere termijn een beetje dom zullen we maar zeggen. Je kunt steeds minder harde dingen eten en je hebt pijn bij zo ongeveer alles. Geen pretje dus en iets wat we allemaal graag willen voorkomen. En toch snap ik de angst voor de tandarts wel. Iemand die je niet kent, die ‘iets’ in je mond aan het doen is. Waarbij je het gevoel hebt dat je vrij weinig invloed hebt op wat er gebeurt. Uitleggen wat hij of zij aan het doen is, is er vaak ook niet bij. En als ze dat wel doen is het iets onverstaanbaars door dat mondkapje wat ze hebben.

Gelukkig is er goed nieuws voor de tandartsangstigen onder ons! Want onderzoekers aan de Universiteit van Florida hebben een nieuwe bacteriestam ontdekt. Deze bacterie draagt de exotische naam A12 en bestrijdt de ‘slechte’ bacteriën in de mond. Het blijkt zelfs zo te zijn dat A12 zijn tegenstanders doodt. Eén van die slechte bacteriën is Streptococcus mutans, die de kans op gaatjes vergroot. Wanneer deze superbacterie A12 zijn tegenstanders niet doodt, bemoeilijkt hij op zijn minst de groei ervan. Zo wordt bijvoorbeeld het ontstaan van tandplak bemoeilijkt. Tandplak kun je zien als een soort van massabijeenkomst van slechte bacteriën, die de kans op het ontstaan van gaatjes vergroot. “Wat is hier nu goed nieuws aan”, zul je misschien denken. Nou, dat kan ik je vertellen. Want A12 is in de toekomst wellicht verkrijgbaar in pil-vorm waardoor je de kans op gaatjes kunt verkleinen. Meer onderzoek moet nog aantonen hoe ‘vaak’ je dan zo’n A12-pil zou moeten slikken. Maar één ding is zeker. Dit zou dus betekenen dat je twee vliegen in één klap slaat; het beperken van bezoekjes aan de tandarts én een sterk en gezond gebit!

En tot er pilletjes zijn die ons komen redden, zullen we toch echt nu en dan wat werk moeten laten doen aan onze tanden en voor de echte bangeriken onder ons, je kunt jezelf enorm helpen door een online-programma te volgen tegen die angst, klik hier voor meer informatie over het programma van Therapieland.

Wat betreft mijn tandartsbezoeken, het is en blijft niet iets waar ik naar uitkijk. Gelukkig zijn het vaak korte bezoekjes die bijdragen aan mijn geluk en één van de dingen die ik het liefste doe; Lachen!

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek aan de Universiteit van Florida.

Geschreven door