De 3 kenmerken van grote vernieuwers: veel mislukkingen, uitstelgedrag en aarzelen

Gek genoeg blijken grote vernieuwers allemaal iets gemeenschappelijks te hebben volgens Adam Grant (vaak mislukken, uitstel gedrag en aarzelen) en dat zijn nou niet kenmerken waar we nou direct trots op durven te zijn, onterecht wellicht? Bernard toets Maarsingh & van Steijn aan de criteria van Grant.

Laten we eerlijk zijn, op school leerden we het we toch echt anders. Mijn leraar wiskunde adviseerde me altijd om tijdig te beginnen en goed te plannen, niet om zodra je gestart bent met de som de boel eerst maar eens laten liggen. En als ik bij de bank kom om geld te lenen dan lenen ze me niks als ik loop te aarzelen en laat blijken de boel niet goed voor elkaar te hebben. Sterker nog, ik denk dat haast niemand mij meer geld zou willen lenen als ik zou vertellen hoeveel plannen bij ons mislopen. Overigens ook plannen die achteraf toch reuze goed uitpakken, hebben soms een misluk-periode gehad. Therapieland bijvoorbeeld, het e-health-platform dat we al in 2005 verzonnen en na een mislukte start in 2007 bleven we er een beetje mee rond rommelen, maar we kregen de vlieger maar niet in de lucht. En toch, we bleven denken dat het toch een prachtig idee was en na een valse herstart samen met Nico Moleman, is het ondertussen 1 van de 3 grote e-health-platforms van Nederland.

Maar we hebben veel meer mislukkingen en sommige daarvan zijn reuze mooi, ze liggen nog te verwelken op de plank. We hebben een supersimpel ROM-systeem bedacht waarbij je de vooruitgang van cliënten kunt bijhouden en de psycholoog tegelijkertijd helpt de juiste acties op het juiste moment te doen, zoals verslagen schrijven en informatie doorgeven en zo. We hebben Selfsessions gemaakt, een e-health-systeem waarbij cliënten hun eigen behandelprogramma’s kunnen maken met een soort e-health-blokkendoos. We hebben een businessmodel bedacht voor internet producten waarbij mensen met kennis echt verdienen aan hun kennis door samen te werken met mensen met een andere taalachtergrond. We hebben Hoofd-stad-Leeuwarden bedacht, een prachtige augmented reality app, die hoognodig van de plank moet en waar we nu weer voorzichtig wat aan trekken. We hebben Fiorato bedacht en heel veel spelletjes, die supercool waren, weggegooid, althans ze liggen nog ergens in de kast. En zo is er nog veel meer, want dit zijn alleen de producten die echt vorm hebben gekregen en werkelijk bestaan hebben en meestal nog ergens liggen te verstoffen.

Is dit nu wel normaal, hoor ik je denken. Nou, gek genoeg wel! Althans Adam Grant, een organisatiepsycholoog, die onderzoek deed naar innovatievelingen, vond iets verbijsterends. Echt succesvolle innovators produceren veel mislukkingen, ze neigen erg tot uitstellen (nadat ze zijn begonnen) en ze aarzelen steeds of het allemaal wel goed genoeg is. Maar ze mislukken liever dan dat ze het niet proberen. De man zelf was niet bepaald een vernieuwer en hij is zelf gaan proberen hoe dat werkt, gewoon ergens aan beginnen en het dan lekker een tijd laten versloffen. Gek genoeg werkte het ook bij hem, de ideeën werden er alleen maar beter van. Wat een heerlijke conclusie! Op naar nog veel prachtige mislukkingen, zou ik zeggen!

Geschreven door