Soldaten die niet willen schieten

Het is al weer jaren geleden dat ik las dat maar een kwart van de soldaten in een oorlogssituatie werkelijk schiet (zo blijkt uit onderzoek in de Eerste Wereldoorlog) en de rest weigert zelfs te schieten. Als jongentje denk je dan natuurlijk dat er toch echt een heldhaftige training moet bestaan om die andere soldaten ook te laten vechten. Met een derde van de soldaten win je dan van een grote meerderheid immers. Pas onlangs kwam ik dat merkwaardige feit weer tegen, driekwart van de soldaten schiet niet.

En ze weigeren niet voor niets, ze hebben namelijk last van ‘sympathy breakthroughs’: doorbraken van sympathie voor de vijand. Dat zijn eigenlijk vlagen van compassie die je schietgrage neigingen lam leggen. Sta je daar een beetje oorlog te voeren, heb je ineens zo’n last van een gevoel van verbondenheid. En wat een prachtig nieuws eigenlijk, 75% van de mensen kan het niet over z’n hart verkrijgen om een ander dood te schieten, 75%!

En omdat de vorige blog over baby’tjes ging die ook al een opmerkelijke neiging hebben tot een sterke voorkeur voor lief, aardig en compassievol gedrag, leek me dit een onderwerp om uit te zoeken. Hoe kan het toch dat er zelfs in oorlogssituaties zulke doorbraken van compassie bestaan?

En ja hoor, er blijkt een Ted Talk van Dacher Keltner, professor aan Berkeley, over dit onderwerp te gaan, prachtig.

Hij vertelt dat meevoelen met een ander geen emotie is die je in het gezicht kunt herkennen (zoals bijvoorbeeld boosheid, verdriet of angst). Maar grappig genoeg kun je het wel herkennen in korte kreetjes, je uit je emoties kennelijk ook verbaal. Ook weer niet zo verrassend overigens, want we weten allemaal hoe graag we kijken naar van die facebook-filmpjes waarin bijvoorbeeld een vierling elkaar steeds aansteekt met vrolijkheid.

‘Viral goodness’ noemt Keltner dat, we besmetten elkaar voortdurend met onze emoties. En alhoewel negatieve emoties sterker ingrijpen op ons brein, lijken positieve emoties zich sneller te verspreiden, ze zijn sterkere virussen.

De soldaten besmetten elkaar dus met positieve emoties en dat zorgt ervoor dat 75 % niet schiet. Wat een virussen zeg, laten we ze loslaten op onze wereld!

Geschreven door