Nederland gezakt op ‘wereld-geluks-ranglijst’

Nederland scoort net iets minder op geluk als in 2013. We scoorden gemiddeld een 7,5 en zijn een tiende gezakt naar een gemiddelde van 7,4. Dat betekent ook dat we 3 plaatsjes gezakt zijn op de wereldranglijst, The World Happiness Report. We stonden 4-de en staan ondertussen 7-de.

Nou kan ik me voorstellen dat je denk: ‘what the heck?’. Wat hebben we aan al dat geluk? Nou, best wel wat. In de eerste plaats levert geluk een grote bijdrage aan succes. Shawn Achor geeft dat mooi aan in zijn onvolprezen Ted-lezing en in een eerder blogje heb ik al wat aandacht aan hem besteed. Maar er is meer, organisaties die gelukkiger zijn (dat klinkt wat gek eigenlijk, zijn niet vooral mensen gelukkig?) hebben een hogere arbeidsproductiviteit, minder ziekteverzuim en talentvolle werknemers blijven er langer. Oké, dus mensen gaan beter functioneren als ze gelukkig zijn en bedrijven ook, maar geldt dat ook voor landen?

Paul Zak is een neuro-economist en die gaat nog een stapje verder, hij gaat ervan uit dat veel problemen op wereldniveau sterk samenhangen met ons geluks- of knuffelhormoon oxytocine. Als je erop uitgaat en allerlei monsters neemt van het oxytocineniveau van de inwoners (Nederlanders vs. Argentijnen en Amerikanen vs. Syriërs) dan kun je vrij goed voorspellen of een land het economisch goed doet. Oxytocine heeft wel meer voordelen overigens en Zak noemt er verscheidene: je bent gelukkiger met je leven, hebt een betere relatie met je partner, betere vriendschappen, je vertrouwt elkaar eerder en ja zelfs een beter seksleven.

Het is dus zaak om snel weer een stapje omhoog te doen op de ranglijst, het gaat echt ergens om!

Geschreven door