Adem jezelf gezond

In een eerder blogje hebben we Wim Hof al een keer besproken. Dit is de man die de wereld versteld deed staan door aan te tonen dat je door specifieke oefeningen te doen, invloed uit kunt oefenen op je immuunrespons. Dit lijkt niet zo verrassend wellicht, maar is het wel.

In alle medische handboeken staat dat dit absoluut onmogelijk is. In onderstaand filmpje wordt ingegaan op het onderzoek dat in Nijmegen is uitgevoerd en Peter Pickkers, de professor die het onderzoek leidde geeft ook een eerste verklaring voor wat er gebeurt.

Normaal gesproken krijg je als reactie op een ziektebacil eerst een immuunrespons en die worden in gang gezet met specifieke ontstekingseiwitten. Vervolgens wordt die immuunrespons gedempt door een andere club van ontstekingseiwitten. Wat leer je nu in de training van Wim Hof? Nou, je roept een korte en hevige stressreactie in jezelf op (waardoor de adrenaline door je systeem jaagt) en dat zorgt ervoor dat de remmende werking (de tweede fase zeg maar) sneller optreedt en het dempen van het immuunsysteem gebeurt ook veel krachtiger. Je kunt dus willens en wetens je afweerreactie beïnvloeden.

Vervolgonderzoek moet nu gaan uitwijzen bij welke beelden dit zinnig is en de onderzoeker zou ook graag een methode ontwikkelen die wat minder heftig is. Je moet bij Wim Hof immers flink hyperventileren (25 x) en en dat afwisselen met je adem inhouden, zo lang je kunt en dat alles 3 tot 5 x achter elkaar en dat is best een beetje heftig.

Nou heb ik het al even op mijn moeder uitgeprobeerd en die kon het goed volhouden en ze loopt ondertussen al tegen de 80, dus zo heftig is het nou ook weer niet (maar het is wel een reuze stoer mens natuurlijk!).

Geschreven door