Stressmetingen en stressvaardigheid

Hoe vaak horen we nog zeggen: ‘stress is niet goed voor een mens, we moeten veel meer ontspannen’. Deze gedachtegang is slechts deels waar en geldt vooral voor negatieve chronische stress, daar waar je weinig invloed op lijkt te hebben. Het klopt dat stress flink ziekmakend kan zijn. De andere kant is dat stress ontzettend belangrijk is om goed te functioneren, het is nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Je zou het ‘scherpe focus’ kunnen noemen. Een topsporter die te relaxed begint aan een wedstrijd zal niet winnen, een ingewikkeld stuk schrijven lukt niet zonder gerichte focus, evenals een moeilijk gesprek een collega of manager voeren levert niet de beste resultaten op zonder goede focus. Stress is hard nodig en wanneer dingen lukken geeft dat een gevoel van geluk. Maar daarna moet je stresspiek ook weer even omlaag, je moet ook herstellen. Doe je dat niet, dan raakt je systeem ontregelt.

Stress is gezond en van levensbelang en tegelijkertijd ziekmakend. Gebruik het dus goed!

Mensen verschillen onderling sterk in de werking van hun persoonlijke stress-systeem en dus ook in hetgeen ze zouden moeten doen om dat zo optimaal mogelijk te laten werken. Zo heeft de een veel prikkels nodig om goed te functioneren en de ander juist niet. En daar waar 10 minuutjes mediteren voor sommigen wonderen doet om te herstellen, krijgt de ander daar juist jeuk van en heeft het nodig om even te wandelen of een leuk filmpje te bekijken.

Grappig genoeg zijn veel mensen redelijk blind voor de werking van het eigen stress-systeem en doen ze ook niet de meest handige dingen, ondanks dat ze bijvoorbeeld toch vermoeidheidsklachten en een kort lontje ontwikkelen. Daarom doen we een fysiologische meting (gedurende 3 dagen en 3 nachten) om een exact beeld te krijgen van dat persoonlijke stress-systeem en kunnen we heel gerichte interventies en training inzetten om te helpen handiger te worden met het eigen stress-systeem en uiteindelijk fitter, productiever en veerkrachtiger te worden. Hierbij maken we ook gebruik van digitale tools zoals een VR-game en apps.

Handiger worden met stress kan in een individueel traject, een groepstraining (Handig met stress) en ook zijn er Incompany-mogelijkheden op maat, bijvoorbeeld in combinatie met een teambuildingsactiviteit of meerdaagse training op ons landgoed in het Reestdal.