Structuurgroep “Samen op weg naar herstel”

Als je depressieve klachten ervaart, ben je niet alleen: een op de vijf mensen in Nederland krijgt hiermee te maken in zijn leven. Mensen met een depressie voelen zich somber, kunnen niet meer goed genieten van dingen en hebben vaak moeite om in beweging te komen. Ze trekken zich terug uit contacten en voelen zich tegelijkertijd vaak eenzaam. Soms lukt het niet meer om aan dagelijks verplichtingen te voldoen, zoals werk of opleiding, of je rol binnen een gezin te vervullen.

In onze praktijk zien we veel mensen die kampen met dit soort klachten. Vaak is er naast bovengenoemde klachten ook sprake van slaapproblemen, gevoelens van waardeloosheid, verminderde eetlust, vermoeidheid, lichamelijke onrust, concentratieproblemen en veel negatieve gedachten.

Uit onderzoek blijkt dat Cognitieve Gedragstherapie effectief is als behandeling voor depressie. Deze therapie werkt door gedragsactivatie en het veranderen van je (negatieve) gedachten. Soms kunnen deze klachten individueel behandeld worden, soms wordt gekozen voor een groepsbehandeling als deze. Dit heeft als voordeel dat de behandeling intensiever is, we je hierdoor beter kunnen ondersteunen in het creëren van structuur én je lotgenotencontact ervaart, waardoor je je minder eenzaam voelt. Mensen met depressieve klachten kunnen opzien tegen het aangaan van behandeling in een groep, omdat ze het moeilijk vinden om hun gevoelens te delen of bang zijn wat anderen van hen vinden. Weet dat je niet de enige bent die dit voelt en dat deze gevoelens in de loop van de behandeling vaak afnemen.

Voor wie?

De Structuurgroep is er voor mensen met matige depressieve klachten, die moeite hebben om in beweging te komen en structuur in hun leven vast te houden. De groepsbehandeling is geschikt voor mensen die misschien de neiging voelen om zich terug te trekken uit sociaal contact, maar die zich tegelijkertijd eenzaam voelen. De groep is niet geschikt voor mensen met ernstige suïcidale gedachten of plannen.

Doel & werkwijze

Het doel van deze groepsbehandeling is het verbeteren van de stemming, door middel van structuur, bewegen, sociaal contact en het leren veranderen van de negatieve gedachten.

In een programma van 6 weken is de cliënt in groepssessies bezig met het verbeteren van de stemmingsklachten. Omdat we weten hoe lastig het is om in beweging te komen als iemand zich somber voelt, helpen we heel concreet: De deelnemers komen gedurende 6 weken 2x per week 1,5 uur naar onze praktijk toe, samen met andere deelnemers die iets soortgelijks ervaren. In elke sessie is er aandacht voor bewegen, wat activatie bevordert. Ook is er aandacht om de dagen thuis van meer structuur te voorzien. De deelnemers doen oefeningen om uit hun negatieve gedachten te komen. Deze oefeningen kunnen thuis ook worden toegepast. Tenslotte geven we tips mee met betrekking tot leefstijl en Mindfulness. Deze groepsbehandeling heeft als voordeel dat er intensievere ondersteuning is in de activatie en daarnaast het contact met anderen wordt bevorderd.

Behandelaar

Stieneke Karssies, GZ-Psycholoog.

Startdata en meer informatie

Meer informatie of aanmelden? Dat kan telefonisch via 050-30533389 of per mail: groningen@maarsinghenvansteijn.nl.

Kosten: € 850,- (of (deels) via vergoeding vanuit uw zorgverzekering.

Locatie: Zuiderpark 13 te Groningen.                           

De training gaat van start bij minimaal 5 deelnemers (maximaal 9).