Onderzoek

Psychologisch onderzoek

In een algemeen psychologisch onderzoek testen we op systematische wijze persoonlijke kenmerken, vaardigheden, drijfveren en coping stijlen bij stress. Dit wordt ingezet op het moment dat er meer inzicht gewenst is in de mate waarin iemand problemen ervaart op verschillende levensgebieden en je wilt goed uitzoeken welke interventies passend kunnen zijn. Een uitgebreid psychodiagnostisch onderzoek neemt ongeveer een dag in beslag. In ons team zijn psychologen die dit uitvoeren, we werken ook samen met een psychiater die ingeschakeld kan worden bij diagnostiek. Dit hangt af van de vraagstelling.

Neuropsychologisch onderzoek

Een neuropsychologisch onderzoek wordt vaak ingezet als er een hersenbeschadiging is of vermoed wordt.

Neuropsychologisch onderzoek

Een neuropsychologisch onderzoek (NPO) wordt ingezet op het moment dat er meer inzicht gewenst is in:

Werkwijze

Stapsgewijs worden de verschillende functies en vaardigheden getest, deels op de computer en deels met pen en papier taken. Een uitgebreid NPO neemt ongeveer een dag in beslag.

Hersenletsel

Een NPO wordt vaak ingezet als er een hersenbeschadiging is of vermoed wordt. Er wordt in kaart gebracht wat het letsel op praktisch uitvoerend vlak voor consequenties heeft en met welke beperking rekening dient te worden gehouden. Deze vorm van NPO is het meest eenduidig.

Burnout of depressie

Vaak echter is het niet helder of er al dan niet sprake is van letsel en zijn hier ook geen aanwijzingen voor. In de praktijk blijkt iemand echter toch last te hebben van aandachts- en geheugenproblemen. Dergelijke klachten komen ook voor bij bijvoorbeeld een burnout of een depressie. Het onderzoek krijgt dan meer een differentiërend karakter waarbij ook een persoonlijkheidsmeting wordt meegenomen.

Studiekeuze onderzoek

Ga je bijna eindexamen doen of heb je een verkeerde studie gemaakt en weet je niet welke studie er bij jou past?

Wil je meer informatie neem dan contact op met ons secretariaat.