Neuroplasticiteit

Een intensief traject voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)
Voorbeelden van dergelijke (cognitieve) restklachten zijn aandacht- en concentratieproblemen, overgevoeligheid voor prikkels, geheugenproblemen, moeite met plannen en organiseren en constante vermoeidheid. Ook emotionele gevolgen als stemmingsklachten en angstklachten zijn veelgehoorde restklachten. Vaak zien we dat mensen steeds meer prikkels gaan vermijden en daardoor steeds inactiever worden.

Wat doen we bij Maarsingh & van Steijn?
Wij bieden een intensief behandelprogramma voor mensen met bovengenoemde klachten door niet-aangeboren hersenletsel. Dit programma duurt vier weken waarna u thuis intensief doortraint. Idee is dat we het brein een handje helpen weer actiever te worden, waardoor er weer meer energie ontstaat en de prikkelverwerking toeneemt. Dit traject start met een volle trainingsweek waarbij u in de meeste gevallen van maandag tot en met vrijdag bij ons in de praktijk komt trainen. Deze week wordt gevolgd door 3 weken waarin u twee dagen in de week drie uur komt trainen. Van belang is dat u daarna mogelijkheden onderzoekt om de trainingen en aangereikte handvatten zelf door te voeren. Tijdens het traject denken we met u mee over hoe u deze nazorg in uw thuissituatie kunt organiseren.
In de trainingen volgen we een vast schema van (1) warming up d.m.v. beweging, (2) de werkelijke behandeling en (3) de cooling down, oftewel rust. We gebruiken allerlei hulpmiddelen. Dit schema wordt elke dag opnieuw gevolgd en verder uitgebouwd. Het starten met beweging zorgt voor een toename van essentiƫle stofjes (zuurstof, glucose, neurotransmitters en eiwitten) in het brein die de bloedstroom helpen ontwikkelen en bevorderen. Het brein is vervolgens beter in staat om met ingewikkelde uitdagingen aan de slag te gaan. In de trainings-fase gaat u aan de slag met het trainen van wat de cognitieve functies worden genoemd, zoals het uitvoeren van allerlei dubbeltaken. Er is hierbij ook aandacht voor evenwicht, kijken en het gevoel in de spieren, wat ook wel het visueel-vestibulaire systeem wordt genoemd. De rustfase wordt tot slot ingezet zodat het geleerde na de training veel beter onthouden wordt (consolideren). In het trainingstraject is bovendien ook aandacht voor psychologische factoren (cognitieve- en gedragstherapie), mindset, stress, voeding en slaap.
In verscheidene wetenschappelijke onderzoeken wordt gewezen op het mogelijke voordelige effect van beweging en actieve rehabilitatie. Van belang is om te noemen dat het onderzoek in Nederland pas reeds is opgestart. De behandeling heeft daarmee een innovatief experimenteel karakter.
De behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar als er sprake is van een zogenaamde somatische symptoomstoornis of een daaraan verwant stoornis of als er sprake is van een neurocognitieve stoornis (https://www.beta.nl/ggzdiagnosen/diagram1.html). Ingewikkelde taal, maar uw psycholoog of de huisarts kan u vertellen wat dat is. Er is altijd een verwijzing van uw huisarts nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. Vergoeding komt uit het potje voor Specialistische GGZ.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Marit Westerdijk (m.westerdijk@maarsinghenvansteijn.nl) of Jannah Bos (j.bos@maarsinghenvansteijn.nl).