Mindfulness Training

Mindfulness is ‘Je aandacht bewust richten, in het hier en nu, zonder oordeel’. In deze training leer je om je aandacht te gebruiken als instrument in het omgaan met je klachten. Je leert om uit de automatische piloot te komen en in plaats daarvan bewuste keuzes te maken die goed voor je zijn, bijvoorbeeld in het herstellen van overbelasting en burnout. Soms kom je dan onprettige gevoelens en gedachten tegen; in de training leer je om deze meer toe te staan en te verdragen (acceptatie): het zijn maar gedachten en gevoelens! Hierdoor krijg je veel meer bewegingsvrijheid. Je wordt minder bang voor wat je van binnen ervaart en leert om hier meer nieuwsgierig naar te zijn: vaak geven je gedachten en gevoelens informatie over wat je nodig hebt. Dit is tevens beschermend tegen een terugval in klachten.

Dit kan best een uitdaging zijn en vergt oefening: dat doen we middels meditatie. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat is het niet. Je leert juist je aandacht richten op je zintuigen in het hier en nu, in plaats van steeds ‘weg te zweven’ in je gedachten. Samen met anderen leer je in deze groep om je aandacht te versterken, zodat je hier steeds vaardiger in wordt. Dit draagt bij aan minder last van klachten en meer welbevinden. Mindfulness is effectief bevonden bij stress, overbelasting en spanningsklachten. Het helpt je om anders te leren omgaan met (werk)druk. Daarnaast is mindfulness effectief bevonden in de behandeling van (terugkerende) depressieve klachten, maar ook angst- en chronische pijnklachten.

Voor wie:
Voor iedereen die zelf weer de baas wil zijn in zijn leven als het gaat om stress, onrust, piekeren, angst, depressie, pijn en alles wat in de weg staat om van het leven te genieten.

Werkwijze:
Mindfulness leer je in een groep, in een programma van 8 keer twee uur per week en daarnaast door het doen van de oefeningen gedurende de week. Het trainen van je aandacht staat hierin centraal, en daarnaast worden andere psychologische technieken gebruikt, allemaal met het doel je te leren in het ‘hier en nu’ te leven.

Trainer: Stieneke Karssies, GZ-psycholoog

Kosten: € 760,- inclusief werkboek, bestand met oefeningen en toegang tot Therapieland.


Programma

Trainingsdagen en tijden

Startdatum

26 maart 2024


Locatie: Groningen
Data: Dinsdag 26 maart, 2, 9, 16, 23 en 30 april, 14 en 21 mei 2024
Tijd: 09:30 – 11:30 uur


Trainingen
Aanmelden