Column Leeuwarder Courant: Student en Stress

Deze tekst van Irma van Steijn is eerder verschenen als column in de Leeuwarder Courant in december 2019.

Student en Stress

Ronald gaat half januari meedraaien in onze groep Student en Stress. Hij studeert Economie en behaalde vorig jaar onvoldoende punten in zijn propedeuse. Van de studenten aan een HBO-opleiding valt zo’n 16 procent na 1 jaar uit, dat is zorgelijk. Ronald probeert het opnieuw, maar het wil niet vlotten. De eerste onvoldoendes prijken al op zijn lijst en een paar opdrachten heeft hij niet eens ingeleverd. Door de huisarts wordt hij aangemeld met een depressie, maar één van zijn grootst kwaliteiten is dat hij echt goed kan genieten. Hij kijkt met veel enthousiasme naar voetbal en in de virtuele wereld is hij bloedfanatiek in het spel Fortnite, hij is daar een hoog aangeschreven personage. Ik ontmoet een gepassioneerde jongen die in rijke taal hierover kan vertellen.

Wanneer ik naar zijn echte leven vraag betrekt zijn gezicht onmiddellijk. Euh tja, daar gaat het wat minder.... Al vlot hebben we zijn patroon helder: wanneer hij iets voor zijn studie moet doen voelt hij stress in zijn lichaam. Het raakt aan een gevoel van falen omdat hij al veel toetsen niet gehaald heeft. Dat akelige gevoel krijgt hij weg door het studieboek gewoon niet open te slaan en te gaan gamen. Ook dan ervaart hij sterke stressreacties in zijn lijf, maar die koppelt hij aan een gevoel van leuke spanning en competitie, net als bij een spannende voetbalwedstrijd. Zo blijven zijn boeken dicht, terwijl hij wel grote plannen heeft voor ná zijn studie, zijn bedrijfsplan is in zijn hoofd al rond. Maar ja, het vraagt nog een paar jaar saaie studie.

Door de vele onvoldoendes begint Ronald zich af te vragen of hij het eigenlijk wel kan en hiermee manoeuvreert hij zich steeds verder in een hechte relatie met het monster dat vermijding heet. Hét kenmerk van vermijding is dat dit het vermogen van het brein om te leren blokkeert. Ronald keert zich letterlijk af, hij leert niets en zal daardoor nog meer afkeren omdat het oersaai is. Terwijl hij in zijn gaming razend goed presteert. Hoe kan dat? Nou, het type jongen als Ronald heeft een specifiek stress-systeem. Hij heeft spannende prikkels nodig om te kunnen focussen en wanneer het spannend genoeg is én de stress hoog, dan presteert hij excellent. Ronald heeft dus niet minder stress nodig, maar meer! Hem adviseren meer te ontspannen heeft geen enkele zin. Ronald moet leren zijn studie spannend te maken, er moet competitie in en ik hoop dat er een student in de groep zal zitten met wie dat kan. En de stappen er naar toe moeten klein zijn, zodat hij steeds merkt dat hij weer een hoofdstuk gewonnen heeft. Niet voornemen om de hele ochtend te studeren, dat mislukt, maar korte periodes studeren (30 minuten) en tussendoor belonende activiteiten doen. In Fortnite termen: Health Points scoren Ronald!