Training Vliegensvlug Vooruitstruikelen bij NHL Stenden (incl. filmpje en podcast)

Zonder enige regelmaat schrijf ik op deze plek stukjes over vooruitstruikelen. Het is inmiddels mijn favoriete werkwoord geworden. Het wordt naadloos opgepikt door mensen die er, net als ik, enthousiast van worden. Zo schreef Irma van Steijn er al over in de Leeuwarder Courant, en beschrijft de directeur van de school van mijn dochter het in de nieuwsbrief van school. Onder collega’s bij het koffieapparaat is het heel gebruikelijk om even uit te wisselen over vooruitstruikelen.

Als ik, of anderen, er niet over schrijven, en ik er niet over spreek, dan pas ik het vaak toe in de praktijk. Want dat heb ik wel gemerkt: als je bent begonnen met vooruitstruikelen, kun je niet meer terug. Voor je het weet, wordt er een verticaal element toegevoegd en struikel je vliegensvlug een col van tweede  categorie op (voor niet-wielrenners: een steile berg).

Die col hebben we in juni 2021 genomen. Ik heb er nog spierpijn van. Sinds september 2021 doen we dankzij een subsidie van Stichting de Friesland (voor innovaties in de zorg) samen met de NHL Stenden iets superleuks! We geven de training ‘Vliegensvlug Vooruitstruikelen’ (voorheen Millennial Training) aan studenten van de vestiging in Leeuwarden én leiden ze daarna, als ze daar enthousiast over zijn, op tot trainer. De training biedt een (letterlijke) gereedschapskist met kennis en vaardigheden die jonge mensen kunnen helpen om gebalanceerd en tevreden door het leven te gaan. Het streven is om (milde) psychische klachten te verminderen of te voorkomen en een andere houding aan te leren ten opzichte van fouten maken.

Stichting de Friesland had voor hun 10-jarig jubileum tien projecten uitgekozen om in een filmpje uit te lichten. Wij waren één van de gelukkigen. Hartstikke mooi. Professionele cameramensen, een script, prachtige reclame voor ons project. Maar ook: vol zenuwen voor een camera vertellen hoe de training in elkaar zit. Vijf keer dezelfde opname, omdat een woord niet goed uitgesproken wordt en onrustige nachten in de aanloop, omdat het ‘een nieuw parcours’ betrof. Maar goed. We hebben ‘m bedwongen, deze col. We zijn dapper vooruitgestruikeld. En het resultaat mag er wezen. Kijk en oordeel zelf!

https://www.stichtingdefriesland.nl/10jaarprojecten

Ook zo benieuwd wat we precies doen bij de training Vliegensvlug Vooruitstruikelen? Of twijfel je nog of je deelt zult nemen? Tom ging je voor en deelt graag met ons wat zijn drempels waren voorafgaand aan deelname. En hij vertelt ons hoe blij hij is dat hij het tóch gedaan heeft en wat hij van de training geleerd heeft.

Geschreven door

Froukje Jackson