Structuurgroep samen op naar herstel

Als je depressieve klachten ervaart, ben je niet alleen: een op de vijf mensen in Nederland krijgt hiermee te maken in zijn leven. Mensen met een depressie voelen zich somber, kunnen niet meer goed genieten van dingen en hebben vaak moeite om in beweging te komen. Ze trekken zich terug uit contacten en voelen zich tegelijkertijd vaak eenzaam. Soms lukt het niet meer om aan dagelijks verplichtingen te voldoen, zoals werk of opleiding, of je rol binnen een gezin te vervullen.

In onze praktijk zien we veel mensen die kampen met depressieve klachten. Vaak is er naast bovengenoemde klachten ook sprake van slaapproblemen, gevoelens van 

waardeloosheid, verminderde eetlust, vermoeidheid, lichamelijke onrust, concentratieproblemen en veel negatieve (soms suïcidale) gedachten. 

Uit onderzoek blijkt dat Cognitieve Gedragstherapie effectief is als behandeling voor depressie. Deze therapie werkt door gedragsactivatie en het veranderen van je (negatieve) gedachten. Soms kunnen deze klachten individueel behandeld worden, soms wordt gekozen voor een groepsbehandeling als deze. Dit heeft als voordeel dat de behandeling intensiever is, we je hierdoor beter kunnen ondersteunen in het creëren van structuur én je lotgenotencontact ervaart waardoor je je minder eenzaam voelt.

Voor wie

De Structuurgroep Depressie is er voor mensen met matige tot ernstige depressieve klachten, die moeite hebben om in beweging te komen en structuur in hun leven vast te houden. De groepsbehandeling is geschikt voor mensen die misschien de neiging voelen om zich terug te trekken uit sociaal contact, maar die zich tegelijkertijd eenzaam voelen. De groep is niet geschikt voor mensen met ernstige suïcidale gedachten of plannen. 

Werkwijze

In een programma van zes weken ben je tweewekelijks in een groepssessie bezig met het verbeteren van je stemming. Omdat we weten hoe lastig het is om in beweging te komen als je je somber voelt, helpen we je daar een handje bij. Dat is enerzijds heel letterlijk: door naar de sessie toe te komen én elke sessie fysiek te bewegen, word je al actiever. Ook helpen we je om je week thuis van wat meer structuur te voorzien. Boven-dien bieden we oefeningen aan om uit je negatieve gedachten te komen die je thuis ook kunt toepassen. Tenslotte geven we tips, bv. met betrekking tot je leefstijl en Mindfulness, die je verder kunnen helpen om je weer de oude te gaan voelen. 

Doel

Het doel van de behandeling is het verbeteren van je stemming, door middel van structuur, sociaal contact en het veranderen van je negatieve gedachten. 

Behandelaars

Stieneke Karssies, GZ-Psycholoog

Startdata en meer informatie

De training is doorlopend op elke maandag- en donderdagochtend van 9.15-10.45. Er is elke drie weken een instroommoment, waardoor je vaak snel terecht kunt. De groep bestaat uit minimaal 6 en maxi-maal 10 deelnemers. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons secretariaat (050-305 33 89) of kijk op 

www.maarsinghenvansteijn.nl 

Kosten: €750,-  

Locatie: Groningen