Gijs Bosma

arts, mindfulnesstrainer, psychotherapeut

Wie is Gijs?

Doen waar je hart ligt
In zijn vorige baan als bedrijfsarts stelde hij regelmatig mensen de vraag of ze wel werk deden waar hun hart echt lag. Die vraag kwam als een boemerang bij hemzelf terug en dwong hem in de spiegel te kijken die hij anderen voorhield. In het werken met mensen merkte hij dat de psychologische kant hem steeds meer ging aanspreken. Het samen werken met cliënten die vanwege psychische redenen het werk niet meer konden doen werd voor hem zijn favoriete werkterrein. Hij merkte dat hij meer wilde dan alleen een goed gesprek en vervolgens doorverwijzen naar gespecialiseerde behandelaars; hij wilde zelf ook behandelen.

Een aantal jaren geleden heeft hij de de kans die hij bij Maarsingh en Van Steijn kreeg om te gaan werken en leren als psychotherapeut met beide handen aangegrepen. Hij doet nu waar zijn hart echt ligt. Vindt dat 'doen waar je hart ligt' gaat over een leven dat je leeft vanuit je waarden, letterlijk een 'waarden'-vol leven. Als je dingen doet die je dichter bij je waarden brengen, merk je dat je meer zin in je leven hebt en meer zin uit je leven haalt.

Psychotherapie
Je kunt bij Gijs in psychotherapie komen als je merkt dat je op verschillende terreinen vastloopt, of als je merkt dat je al jaren last hebt van patronen die jou in de weg zitten. En ook als je bijvoorbeeld al eerder therapie hebt gehad maar als dit niet of onvoldoende heeft geholpen.

Uiteraard hoopt hij dat je hem niet nodig hebt, maar voor het geval dat, wil hij je graag vertellen hoe hij als psychotherapeut met jou zou werken:

  • Geduldig: hij weet namelijk dat het antwoord op je vragen in jezelf ligt en dat het een kwestie is van volhouden om bij dat antwoord te komen.
  • Als deel van een groter geheel: je bent zoon of dochter van twee mensen die op hun beurt ook gevormd zijn door hun ouders, je hebt relaties die goed gaan en relaties die stukgelopen zijn. Je hebt je eigen unieke verleden dat gevormd is met de mensen die in het verleden een belangrijke rol (positief of negatief) hebben gespeeld; je leeft in het hier en nu met mensen om je heen die belangrijk voor je zijn en je hebt een toekomst met daarin mensen die belangrijk voor je zullen zijn.
  • Met echt contact met je. Als Gijs merkt dat het contact met je vermindert zal hij op zoek gaan naar de reden en je uitnodigen te kijken naar wat er tussen jullie gebeurt. Hij gebruikt zichzelf dus ook als instrument in de therapie. Want de kans is heel groot dat wat er in het contact tussen jou en hem gebeurt, buiten de therapiekamer ook gebeurt of gebeurd is waardoor problemen zijn ontstaan in de relaties met belangrijke andere mensen.
  • Met aandacht voor emoties en gevoel. Je kunt met je verstand wel weten wat wijs is, maar toch achteraf merken dat je dingen gedaan hebt waar je spijt van hebt, omdat je vanuit een bepaald gevoel gehandeld hebt. Brene Brown geeft mooi aan dat een belangrijke reden van ongelukkig zijn ontstaat doordat we proberen sommige emoties te onderdrukken. Het punt is dat we nare emoties echter niet selectief kunnen onderdrukken. Want als we dat proberen, onderdrukken we ook de plezierige emoties. In therapie wil Gijs je vertrouwd maken met alle emoties die jij hebt en je leren dat ze er mogen zijn.
  • Kijkend vanuit verschillende perspectieven; soms lijkt het een panoramafoto, een andere keer een detailopname. Soms kijken anderen met je mee. Gijs laat je ook graag in verschillende spiegels kijken. Soms is dat een lachspiegel, een andere keer eentje waar je misschien niet zo vrolijk van wordt. Dat geeft helemaal niet, want hij heeft er vertrouwen in dat je dat aankunt.
  • Werkend aan een positieve stand van je brein. Het blijkt dat je het meest gelukkig bent als je met je aandacht volledig aanwezig bent bij wat je doet. Dat lijkt heel makkelijk, maar probeer het maar eens vijf minuten. Je zult merken dat je al snel afdwaalt. Het leuke is, is dat je jezelf kunt trainen in het 'aandachtig zijn'. Gijs geeft al een aantal jaren een groepstraining Mindfulness. Deelnemers ervaren dit als zeer waardevol en een belangrijk instrument bij het bereiken van meer ontspanning en het innemen van meer ruimte voor zichzelf.

Je bent van harte welkom!

  • Arts
  • Psychotherapeut
  • Mindfulnesstrainer

Inspiratie

Bijbel, Kierkegaard, Brené Brown

Voor het kwaliteitsstatuut van Maarsingh en van Steijn Leeuwarden klik hier. Een persoonlijk statuut van Gijs is op te vragen via ons secretariaat.

Zijn BIG-nummer is 89045788601