Een nieuw beroep geboren: Stressjam Coach!

Sinds kort bestaat er een nieuw beroep: Stressjam Coach! Rikst, Jannah en Caline vervullen deze rol sinds kort.

Rikst vertelt over haar nieuwe baan:

"De tijd vliegt als je die VR bril op je hoofd hebt. Dit is echt waanzinnig en als ik erover nadenk zijn er legio mogelijkheden om deze VR bril in te zetten in therapie. Wat dacht je van gewoontes veranderen, wilskracht trainen, angsten overwinnen. Wow!
Na een periode als proefpersoon heb ik de opleiding gevolgd tot Stressjam Coach. De technische en praktische kanten werden goed doorgenomen. Verder hebben we het gehad over hormonen en neurotransmitters.
Dan ga je aan de slag met cliënten. Spannend en leuk. Allemaal nieuw, voor alle Stressjam Coaches. Hoe communiceer je nu met de behandelaar zonder dat de privacy in het geding komt, geef je nu wel of geen tips tijdens de game? Het begin is met elkaar aftasten en gezamenlijk een soort draaiboek creëren. Af en toe frustrerend maar dat is nodig om weer verder te komen.

Ik vind het bijzonder om mee te kijken met de cliënten in de bril. Ik doe allerlei ervaringen op!
Die totale verwondering als ze de bril voor het eerst opzetten. Het leren vooruit komen met controllers. Cliënten gaan vaak letterlijk stappen doen om vooruit te komen. Cliënten die absoluut niet verder komen in de game omdat ze te gestrest zijn en hierdoor in tranen raken. De bril afdoen. Tot rust komen met ademhalingsoefeningen, een praatje en dan toch weer de draad op weten te pakken en wel een succeservaring beleven. Confronterend en daardoor lerend. Een cliënt die absoluut niet verder wist te komen in de game. Het stressniveau loopt dan zo hoog op in de game dat de cliënt echt met zijn eigen stressthermostaat aan de slag moest anders was de bril door het raam gevlogen! Maar er zijn ook cliënten die absoluut moeite hebben om zichzelf juist te prikkelen en ook daar zijn handvatten voor. Bijvoorbeeld denken aan een situatie die je stress opleverde, de nadruk leggen op het krachtig inademen, je ademhaling versnellen. Door de blauwe en rode kleur op de controllers kun je bij jezelf zien of je rustig (blauw) of gestrest (rood) bent. Dat weten betekent niet dat je het zelf ook zo ervaart. Ook dat is een leerproces en af en toe vliegt er dan een gefrustreerde vloek door de ruimte.

Opvallend is dat jonge mensen zich heel snel kunnen redden in de game, kennelijk zijn ze toch meer thuis in een virtuele wereld. Of komt het toch door de jonge geest?

Nou ja en dan die cliënt die al verder was in de game dan ik zelf ooit geweest was. Tja, dan kun je gewoon geen aanwijzingen geven. Ook best lastig als coach dus de vrije uurtjes nu maar goed benutten om veel te gamen. Mmmm... niet vervelend toch? Moeten we straks misschien een therapie ontwikkelen om van onze game verslaving af te komen?"

Het hele verhaal van Rikst lezen? Kijk dan op de site van Stressjam bij de blogs.

Wat Stressjam ook alweer is? Nou, als je baanbrekend psychologisch onderzoek integreert in een Virtual Reality Game, krijg je Stressjam! Je wordt letterlijk ondergedompeld in een wereld waarin je in real-time oefent met je eigen stresssysteem voor een positieve mind-set ten opzichte van stress.

We meten je stresstoestand en de Virtual Reality wereld past zich steeds in real-time aan, aan jouw specifieke toestand van dat moment. Zo speel je de game dus letterlijk met je eigen stress, je stresstoestand is de 'joystick', zou je kunnen zeggen.

Je kan ook onze 360° video eens bekijken. Het is een beetje een experimentje, maar het pakt leuk uit, vinden wij. Sietze de Vries heeft de film gemaakt, met onze toch echt eenvoudige 360 ° camera. Omdat alles nieuw is en nog uitgevonden moest worden, heeft hij er echt op los geëxperimenteerd, maar wat een vakman is dat! Je kunt even rondkijken door de kamer waar we de opnames hebben gemaakt en je wordt rondgeleid om verschillende facetten van Stressjam in ogenschouw te nemen.